Защита на сървъра чрез превключване към негов дубликат

Категория: Софтуер , Информационна Сигурност
Наско Атанасов
петък, 20 Юни 2008 12:26ч

Професор Арун Суд от университета Джордж Мейсон във Виржиня, САЩ предложи интересен способ за защита на сървърите от атаки и нахлуване. Разработената от него, съвместно с колеги технология SCIT - (Self Cleansing Intrusion Tolerance) е допълнителен ешалон в превантивната отбрана, добавен към съществуващите средства за защита, като брандмаузери и системи за откриване и отблъскване на нахлуванията.

Основният принцип, който лежи в основата на технологията SCIT, се състои в това, че ако един сървър работи, то рано или късно той ще бъде компрометиран. За да намалят до минимум възможните загуби от атака, разработчиците предлагат да се ограничи времето, в което сървъра се намира в пряка връзка с интернет. С помощта на технология за визуализиране системата SCIT периодически създава дубликат на работещия сървър и го привежда в действие, като същевременно изключва работещия сървър и прехвърля натоварването на дубликата. Изключеният сървър се възстановява в работоспособно състояние. След изключването на дублиращия сървър прочистения основен сървър влиза в работа, след което цикълът се повтаря. Периодическата смяна на основния и дублиращия сървър става за по-малко от минута.

В съчетание със системите за откриване на нахлувания, по думите на професор Суд, технологията SCIT е способна сериозно да ограничи обема от данни, които могат да бъдат откраднати от злосторници. При периодическото изключване на сървъра потокът на извличане на информация се прекъсва, а чистото копие на сървъра не позволява на злонамерените да продължат процеса на кражбата на информация от момента на пркъсването.

Това е интересен метод, който навежда на мисълта, че за да предотвратим атаки и кражби е необходимо периодически да унищожаваме ресурсите, предмет на атаки и да им правим копия на ново място.

Етикети: Интернет , сигурност , сървъри , технология , сървър , работа , ИТ , C , НАТО , защита , IT , информация , БИ , СКАТ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени