В България 40% от предприятията не знаят какво е ERP

Категория: Бизнес Приложения
Силвия Хаджикръстева
понеделник, 30 Октомври 2006 0:00ч

Българският бизнес не познава достатъчно добре BI, ERP и CRM системите, стана ясно от представянето на съвместното проучване на Saga Technology и JNN Consult по време на ежегодния семинар „Интелигентни системи за управление на бизнеса“. То е базирано на получени данни от 233 фирми от малкия, средния и корпоративния бизнес у нас, които са се включили в онлайн анкета, проведена в началото на месец септември. Целта на изследването бе да събере качествени данни за текущото развитие на пазара на бизнес интелигентни системи в България и да определи ключовите индикатори за измеримост на възвръщаемостта и добавената стойност на инвестициите в бизнес софтуер. Резултатите са предоставени на държавните институции, частните бизнес асоциации и ИТ компаниите, които маркетират и внедряват бизнес интелигентни системи, а също така ще бъдат публикувани и в предстоящата пета Бяла книга на бизнес интелигентните системи.
„Ефективността на служителите е ключов проблем за българските компании, когато става дума за въвеждане на бизнес софтуер“, каза Жанет Найденова, управител на JNN Consult, презентирайки данни от проучването. Според нея ИТ компаниите у нас трябва да акцентират върху обучението за работа със системи за управление на бизнеса. „Все пак това е пазар с високи темпове на развитие. Само за последните три години процентът на фирмите, които са въвели ERP системи, е скочил двойно“ - изтъкна още Найденова и допълни, че освен това около 20% от фирмите заявяват планове да въведат подобни решения до края на тази или през следващата година - индикатор, че нуждите на пазара нарастват все повече. В края на презентацията тя награди и победителя в анкетата, на която е базирано изследването - Венцислав Димитров от Информационния център на Европейския съюз.
Специален гост на семинара бе председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков, който официално откри събитието.
На това как решенията на Informatica могат да помогнат да се максимализира стойността на данните в организацията бе посветена презентацията на Диана Дженева, Key Account Manager в Global Consulting. Според нея данните трябва да бъдат извлечени от приложението и да съществуват независимо от него, като достъпът до тях е унифициран. “Всяка година се създава милион и половина терабайта данни в световен мащаб. Това изправя компаниите пред огромно предизвикателство и налага тенденцията за изнасяне на информацията извън рамките на организацията”, заяви тя.
Светла Петкова, управител на Business Management Consulting, очерта бъдещите насоки в развитието на системите за управление на бизнеса. Тя представи данни на AMR Reaseach и IDC, според които този пазар е силно развиващ се и само за 2005 г. са инвестирани около 35,4 милиарда долара във внедряване на ERP системи в световен мащаб. Очаква се 10 процента ръст през следващите 5 години, като една от причините е, че ERP вече се превръща в средство не само за намаляване на разходите, но и за увеличаване на приходите.
С някои решения на Техноклас за управление на бизнеса в промишлените предприятия запозна аудиторията Йосиф Леви, управител на фирма L-Class. Според него предимствата на Техноклас е в това, че работното място, където се създава изделието, се третира като част от системата, което осигурява по-добра функционалност и намалява риска от грешки. Леви представи вече работещи проекти в областта на машиностроенето и обувното производство.
Димитър Гегов, управител и търговски директор на Stemo, издесе презентация, посветена на решенията на SAP и предимствата им пред други системи за управление на бизнеса.
На семинара беше представено и решение за българска ERP система, базирана на технология на IBM. Продуктът е дело на фирма InterSoft Pro и бе презентиран от нейния управител Деян Марков. По думите му сред основните преимущества на Глобус ERP са независимата платформа, достъпът до Интернет, лесноизползваемият интерфейс и самоинсталиращият се софтуер на потребителските станции.
Предизвикателствата при ERP проектите и опитът на Рила Солюшън във внедряването на Oracle E-Business Suite представи Владимир Лилов, вицепрезидент на компанията. Той посочи основните предимства на продукта, сред които лесната автоматизиция и интеграция в информационните процеси на организацията, използването на единен модел на данните и съхранението им в една обща база данни, обработка и достъп в реално време, както и ефективен управленски контрол и мониторинг върху дейността чрез стандартизация и унификация на процесите в различните отдели и организационни структури. И макар че една наистина добра ERP система струва над 50 000 евро, според г-н Лилов това е инвестиция, която се изплаща в рамките на 2 до 5 години, и това е доказателство за нейната ефективност.
Етикети: Интернет , риск , IBM , ERP , SAP , Oracle , монитори , софтуер , награди , CRM , МОН , интерфейс , технология , ATI , BI , обучение , erp системи , МВР , бизнес софтуер , Пламен Вачков , IDC , стандарт , СЕП , MAN , търг , проект , Saga Technology , онлайн , работа , България , ИТ , C , Stemo , Интел , ИРМ , L-Class , IT , информация , информационни технологии , инвестиции , ATIC , проучване , семинар , СЕМ , БИ , НОИ , Informatica

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени