В България 40% от предприятията не знаят какво е ERP

Категория: Бизнес Приложения
Силвия Хаджикръстева
понеделник, 30 Октомври 2006 0:00ч

Българският бизнес не познава достатъчно добре BI, ERP и CRM системите, стана ясно от представянето на съвместното проучване на Saga Technology и JNN Consult по време на ежегодния семинар „Интелигентни системи за управление на бизнеса“. То е базирано на получени данни от 233 фирми от малкия, средния и корпоративния бизнес у нас, които са се включили в онлайн анкета, проведена в началото на месец септември. Целта на изследването бе да събере качествени данни за текущото развитие на пазара на бизнес интелигентни системи в България и да определи ключовите индикатори за измеримост на възвръщаемостта и добавената стойност на инвестициите в бизнес софтуер. Резултатите са предоставени на държавните институции, частните бизнес асоциации и ИТ компаниите, които маркетират и внедряват бизнес интелигентни системи, а също така ще бъдат публикувани и в предстоящата пета Бяла книга на бизнес интелигентните системи.
„Ефективността на служителите е ключов проблем за българските компании, когато става дума за въвеждане на бизнес софтуер“, каза Жанет Найденова, управител на JNN Consult, презентирайки данни от проучването. Според нея ИТ компаниите у нас трябва да акцентират върху обучението за работа със системи за управление на бизнеса. „Все пак това е пазар с високи темпове на развитие. Само за последните три години процентът на фирмите, които са въвели ERP системи, е скочил двойно“ - изтъкна още Найденова и допълни, че освен това около 20% от фирмите заявяват планове да въведат подобни решения до края на тази или през следващата година - индикатор, че нуждите на пазара нарастват все повече. В края на презентацията тя награди и победителя в анкетата, на която е базирано изследването - Венцислав Димитров от Информационния център на Европейския съюз.
Специален гост на семинара бе председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков, който официално откри събитието.
На това как решенията на Informatica могат да помогнат да се максимализира стойността на данните в организацията бе посветена презентацията на Диана Дженева, Key Account Manager в Global Consulting. Според нея данните трябва да бъдат извлечени от приложението и да съществуват независимо от него, като достъпът до тях е унифициран. “Всяка година се създава милион и половина терабайта данни в световен мащаб. Това изправя компаниите пред огромно предизвикателство и налага тенденцията за изнасяне на информацията извън рамките на организацията”, заяви тя.
Светла Петкова, управител на Business Management Consulting, очерта бъдещите насоки в развитието на системите за управление на бизнеса. Тя представи данни на AMR Reaseach и IDC, според които този пазар е силно развиващ се и само за 2005 г. са инвестирани около 35,4 милиарда долара във внедряване на ERP системи в световен мащаб. Очаква се 10 процента ръст през следващите 5 години, като една от причините е, че ERP вече се превръща в средство не само за намаляване на разходите, но и за увеличаване на приходите.
С някои решения на Техноклас за управление на бизнеса в промишлените предприятия запозна аудиторията Йосиф Леви, управител на фирма L-Class. Според него предимствата на Техноклас е в това, че работното място, където се създава изделието, се третира като част от системата, което осигурява по-добра функционалност и намалява риска от грешки. Леви представи вече работещи проекти в областта на машиностроенето и обувното производство.
Димитър Гегов, управител и търговски директор на Stemo, издесе презентация, посветена на решенията на SAP и предимствата им пред други системи за управление на бизнеса.
На семинара беше представено и решение за българска ERP система, базирана на технология на IBM. Продуктът е дело на фирма InterSoft Pro и бе презентиран от нейния управител Деян Марков. По думите му сред основните преимущества на Глобус ERP са независимата платформа, достъпът до Интернет, лесноизползваемият интерфейс и самоинсталиращият се софтуер на потребителските станции.
Предизвикателствата при ERP проектите и опитът на Рила Солюшън във внедряването на Oracle E-Business Suite представи Владимир Лилов, вицепрезидент на компанията. Той посочи основните предимства на продукта, сред които лесната автоматизиция и интеграция в информационните процеси на организацията, използването на единен модел на данните и съхранението им в една обща база данни, обработка и достъп в реално време, както и ефективен управленски контрол и мониторинг върху дейността чрез стандартизация и унификация на процесите в различните отдели и организационни структури. И макар че една наистина добра ERP система струва над 50 000 евро, според г-н Лилов това е инвестиция, която се изплаща в рамките на 2 до 5 години, и това е доказателство за нейната ефективност.
Етикети: Интернет , риск , IBM , ERP , SAP , Oracle , монитори , софтуер , награди , CRM , МОН , интерфейс , технология , ATI , BI , обучение , erp системи , МВР , бизнес софтуер , Пламен Вачков , IDC , стандарт , СЕП , MAN , търг , проект , Saga Technology , онлайн , работа , България , ИТ , C , Stemo , Интел , ИРМ , L-Class , IT , информация , информационни технологии , инвестиции , ATIC , проучване , семинар , СЕМ , БИ , НОИ , Informatica

Четете още:Последни новини
Освен многото подобрения и ясна визия за развитие като услуга, ...
 
По непотвърдени данни компанията Huawei планира да анонсира нов таблетофон ...
 
Второто поколение смартфони от серията Zenfone на ASUS бе успешна ...
 
Днес милиони хора по света използват „облачните“ услуги като безплатно ...Най-четени