Международни удостоверения за компютърна грамотност се въвеждат у нас

Категория: ИТ бизнес
Надя Кафкова
неделя, 24 Юли 2005 16:04ч

Международните сертификати за компютърни знания ECDL (European Computer Driving Licence) и ICDL (International Computer Driving Licence) вече могат да бъдат издавани и в България. Правата за провеждането на изпитите, осигуряващи получаването на сертификатите, е получил “Съюзът по автоматика и информатика” (САИ) стана ясно миналата седмица. “Това са най-престижните и международно признати удостоверения за компютърни знания, а ние сме първите в България, които ще можем да издаваме ICDL” каза за it Forum Бенислав Ванев, председател на САИ.
ECDL/ICDL сертификатите са предназначени за крайните потребители и удостоверяват практически умения за работа с най-използваните компютърни приложения. Те са често изисквани при постъпване на работа в международни компании и институции. Основната разлика между тях се състои в това, че ECDL е признат в 41 държави, а ICDL в 135 страни по света и е преведен на 32 езика. Концепцията на удостоверенията е призната от множество организации като Европейската комисия, ЮНЕСКО и Световната банка.
Историята на ECDL започва през 1994 г. във Финландия, когато местното компютърно общество разработва седем модула за работа с необходима компетентност за работа с компютри. На следващата година се създава CEPIS (Council of European Professional Informatics Societies) – Съвет на европейските професионални информационни общества, който доразвива идеята. През 1996 г. се появява пилотният проект ECDL, който стартира в Швеция, а по-късно се въвежда и в други страни. Към момента над 4 млн. души в Европа се обучават за придобиване на ECDL. Създадена е и фондация с некомерсиална цел, чиято цел е съблюдаването на единните международни стандарти и по-нататъшно развитие на сертификатите за компютърна правоспособност. Тя е със седалище Дъблин. Повече за нея може да научите от www.ecdl.com.
Изпитите за ECDL сертификата и сега се провеждат в седем основни модула, които включват основи на информационните технологии, ползване на компютър и управление на файлове, компютърна текстообработка и работа с електронни таблици, работа с бази от данни, умения за презентации по мрежата, както и увод в Интернет, разделен на две части.
ECDL/ICDL не са първите межуднародни сертификати за компютърна грамотност, които се лицензират у нас. Преди два месеца от Европейския софтуерен институт (ЕСИ) обявиха въвеждането на ITcard, съдържащ пет модула с въпроси удостоверяващи компютърните знания и умения. Първите получили сертификати по този стандарт са служителите на Министерство на транспорта, които са положили своите изпити в първия сертифициран у нас център за провеждане на изпити за ITcard - Българо-корейски телецентър в НДК. В ход е пускането и на други такива центрове, които ще заработят в изградените по програма i-България - i-центрове.


Етикети: Интернет , ИТ работа , IT обучение , софтуер , БАН , компютър , ITcard , ICDL , ECDL , cd , ATI , Европейската комисия , информатика , стандарт , файл , програма , проект , работа , България , ИТ , C , Мрежата , лицензи , IT , фондация , електронни таблици , комисия , ATIC , изпит , БИ , СКАТ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени