На живо от общината

Категория: ИТ политика
Надя Кафкова
събота, 23 Юли 2005 14:37ч

Заседанията на Столичния общински съвет вече могат да се наблюдават на живо в интернет, благодарение на стартиралия проект “Интерактивен портал за прозрачност и граждаснско участие в управлението на Столична община”. Порталът – www.sofiambudsman.bg- е предназначен за всички граждани, медии, неправителствени организации, които се интересуват от работата на съвета. “Надяваме се по-този начин да засилим гражданския контрол върху дейността на общината и да насърчим хората свободно да изказват своето мнение за изпълненията на задълженията, поети от съветниците” каза при представянето на инициативата Ангел Стефанов, обществен посредник на Столична община и съавтор на идеята за създаването на портала. Инициативата му е подкрепена от Центъра за медийни изкуства(ЦМИ) Интерспейс, както и от програма МАТРА на посолството на Кралство Холандия. Проектът е на обща стойност 33 749 лв., като основната сума от тях – 25 597 лв. – са осигурени по програма МАТРА, а останалите средства от ЦМИ Интерспейс и телекома Орбител. Това е пилотен проект, който ще се реализира в рамките на година, но инициаторите обясниха, че се надяват да намерят средства, с които да се продължи неговото съществуане.
Наред с преките излъчвания и изчерпателна информация за институцията на омбудсмана, порталът разполага и с форум, където гражданите свободно да дискутират горещите теми около Столична община. Ще бъде създаден и архив на заседанията, така че всеки, който е пропуснал “живото предаване” по въпрос, който го интересува може да го проследи “на запис”. Също така на страницата на портала гражданите ще могат да подават и жалби чрез попълване на електронен формуляр, като омбудсмана ще съдейства своевременно за предвижване на казуса до съответната инстанция. Периодично ще се правят анкети сред посетителите по различни теми.
“Твърдо сме убедени, че повече прозрачност в сферата на публичната администрация трябва да се насърчава” подчерта значението на проекта Боряна Кацарска от политическия отдел на Холандското посолство.
“За да могат да бъдат наблюдавани на живо заседанията, не е необходимо инсталирането на допълнителен софтуер, тъй като порталът е изграден така, че да поддържа базисните за Windows и Linux плейъри”, съобши Петко Дурмана от ЦМИ “Интерспейс” и допълни, че единствено, желаещите да повишат качеството на своето предаване биха могли по желание да инсталират Quick Time плейър. По отношение на интернет връзката, необходима за поддържане на стрийминга на предаването също няма особени изисквания. “Единствено потребителите с Dial-up достъп, които според пазарните проучвания са вече твърде малко, ще могат единствено да слушат какво се случва по време на заседанието на Съвета” каза още Петко Дурмана. Платформата на портала е базирана изцяло на Open Source технология, като за целта са използвани технологиите за стрийминг чрез Интернет - Darvin, ffmpeg и VLC.


Етикети: свободен софтуер , ИТ политика , Интернет , електронно правителство , софтуер , Windows , администрация , инфраструктура , проучвания , СЕК , Linux , Апис , Орбител , технология , портал , MAN , телеком , програма , проект , столична община , работа , ИТ , C , ДСК , ЕРП , дарение , ДАНС , информация , форум , БИ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени