Подводен робот се бори с глобалното затопляне

Категория: Изкуствен интелект и роботи
Наско Атанасов
петък, 18 Май 2007 0:00ч

Завърши успешно тестването на подводния робот от ново поколение, носещ наименованието Deepglider. Той е създаден от екип проектанти от Вашингтонския университет, ръководени от професор Чарли Ериксън, и може да се гмурка на дълбочина от 2700 метра. Устройството е с дължина 1,8 метра и се захранва с батерии. То може да предава информация за условията в океана, като по този начин подпомага изследванията по глобалните промени в климатичните условия на Земята. Според създателите му подводният робот разкрива нови възможности пред океанолозите и дава шансове за противодействие на глобалното затопляне. Едно от основните предимства е ниският разход на енергия - енергопотреблението му е около 0,25 вата при 1 км/ч. Датчиците, поставени в него, отчитат различни показатели, като соленост на водата, температура и др. По време на първите подводни тестове през ноември Deepglider е бил под вода 39 дни и е направил 150 гмуркания, всяко от които с дълбочина 8901 фута, на разработения само на 33 фута от океанското дъно.

За да контролира действията на робота, екипът на Ериксън изпраща към него инструкции посредством сателитна връзка. Батерийно захранващите се хидравлични помпи генерират моментални промени в посоката, което позволява на роботизирания плавателен съд да се издига на повърхността или да се гмурка надълбоко в океана. Когато изследователите искат да извадят устройството от водата, те просто изпращат съобщение чрез лаптоп до него и то незабавно изпълнява командата, а всяко негово движение може да се проследи чрез GPS.

В бъдеще изобретението може да служи, освен за мониторинг на климатичните промени и за предвиждане на сеизмична активност. Това ще става чрез специално устройство, разположено на дъното на океана, което ще подава сигнали до робота.
Етикети: GPS , роботи , монитори , лаптоп , МОН , НАП , тестове , робот , МВР , проект , ИТ , Мур , информация , глоба , БИ , СКАТ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени