До десет пъти по-бърза мобилна широколентова връзка с новата LTE технология

Категория: ИТ инфраструктура , Телекомуникации
Рада Станева
петък, 21 Декември 2007 16:32ч

Nokia Siemens Networks завърши първото в света проучване сред потребителите на технологията Long Term Evolution (LTE), която предлага скорост на пренос на данни до 173 мегабита в секунда.

През последните години безжичната технология постигна серия от подобрения в производителността. Но крайните потребители все повече ползват мобилните мултимедийни услуги и все по-дълго се задържат онлайн. Ето защо те искат по-бърз пренос на данни, по-кратко време за отговор и по-дълъг живот на батериите, за да могат да се възползват от възможностите на VoIP, мобилното видео, споделянето на съдържание и мултимедийните телефонни услуги.

Преди година Nokia Siemens Networks проведе първата в света демонстрация на LTE съвместно с MIMO (Multiple Input/Multiple Output) технологията. По време на експеримента са постигнати скорости от 160 мегабита за секунда.

Сегашното полево проучване е първото в градска среда сред потребители, които ползват новия честотен обхват от 2,6 GHz. Данните потвърждават, че изискванията към производителността на LTE могат да се изпълнят чрез използвне на стандартизираните 3GPP технологии. По този начин могат да се постигнат скорост на пренос от 100 Mb/s за разстояния от порядъка на няколкостотин метра.

Това проучване е извършено с подкрепата на Института “Хайнрих Херц” (Heinrich Hertz Institut), световно признат експертен център за изследвания в областта на интелигентните адаптивни MIMO алгоритми.

За целта на събирането на данни за ефективността на LTE технологията в релни градски условия една LTE базова станция е била инсталирана на обичайно за обикновените използвани базови станции място. Било е избрано LTE станцията да се монтира на покрива на сградата на Института “Хайнрих Херц”, намираща се в центъра на Берлин. Колите, оборудвани с тестови LTE терминали, са били преместени на 1 км от базовата станция, за да може да се измери покритието на LTE клетката.

“Ние можем да докажем, че LTE отговаря на големите очаквания”, казва Матиас Райс, ръководител на радио LTE екипа в Nokia Siemens Networks. “Най-важното е, че сега имаме доказателства, че LTE мрежите могат да се прилагат и в съществуващите базови станции, а мобилните оператори могат да изградят LTE мрежи без да са необходими нови антени.”

Базова станция, която поддържа LTE с 2 на 2 MIMO антенна система със 120 – градусови сегменти, е била инсталирана с цел извършване на непрекъснати тестове през следващата година. Тя излъчва с честота 20 MHz в обхвата от 2,6 GHz, за който Nokia Siemens Networks има лиценз за тестване в големите градове в Германия. Спектърът в тази честотна лента ще се оценява от мобилните оператори през следващите пет години.
Етикети: иновации , мрежи , VoIP , разработване , мобилен телефон , Nokia , МОН , СЕК , Nokia Siemens Networks , IP , технология , радио , Siemens , тестове , телефон , алгоритми , стандарт , network , онлайн , NRI , ИТ , C , ДСК , Интел , терминал , IT , ITU , производителност , Мания , проучване , пренос на данни , БИ , СКАТ , LTE

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени