ДАИТС предлага система за сертифициране на ИТ обучението

Категория: ИТ политика
Saga Technology
четвъртък, 13 Декември 2007 10:15ч

ДАИТС предлага система за сертифициране на ИТ обучението
Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) ще предложи стратегическа система за сертифициране на обучението по информационни технологии. Това заяви председателят на агенцията Пламен Вачков по време на конференцията за развитие на човешките ресурси, която се проведе на 11 декември в рамките на Седмата кръгла маса на списание „Economist”.

Устойчивият и висок ръст на българската ИТ индустрия поставя сектора пред нараснало търсене на висококвалифицирани специалисти. Българските фирми, особено малките и средните, не разполагат с достатъчно финансов ресурс, за да се включат във войната за таланти, каза председателят на ДАИТС. Но вместо да се оплаква от изтичането на мозъци, българското правителство подготвя пакет от мерки, които ще бъдат обявени скоро. Вачков посочи като пример идеята на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин да се въведе зелена карта за привличане на българоговорящи специалисти от съседни държави. За да се запълни вакуума от хора с ИТ умения, телецентровете, които се ръководят от ДАИТС, усилено обучават държавни служители. Това обаче не може да се прави в училищата, тъй като само педагози имат право да учат децата. В същото време много преподаватели знаят по-малко от възпитаниците си, когато става дума за компютри. Това е въпрос който трябва да бъде решен, за да се осигури качествено обучение по ИТ на децата от най-ранна детска възраст.

В България бе възстановена системата за работа с талантливи и изявени ученици и студенти, посочи в изказването си Вачков. Одобрена е работна група „Младежки иновации и информационни технологии”, която си поставя задача да съдейства на правителството при разработване на държавна политика за развитие и съхранение на интелектуалния потенциал на българската младеж. Пред 2009 година страната ни ще бъде домакин на международната олимпиада по информатика, което е признание за състезателния дух и знанията на младите българчета. От 30 години насам България заема лидерско място в класирането на международни олимпиади по математика, физика и информатика. Пред нас са само страни като САЩ, Русия и Китай.
Етикети: ИТ политика , ИТ бизнес , ДАИТС , иновации , разработване , СЕК , обучение , ИТ индустрия , информатика , МВР , Пламен Вачков , работа , България , ИТ , C , олимпиада , Интел , ИРМ , задача , чат , информационни технологии , НАСА , конференция , ВАК , СКАТ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени