ИТ пазарът нарастна с една четвърт

Категория: ИТ политика
Ваню Кръстев
петък, 7 Декември 2007 17:44ч

С 25,1 на сто нарастна ИТ пазарът у нас през 2007 г., а средногодишният ръст до 2011 г. ще е 14,9 процента, съгласно прогнози на IDC България, представени по време на прес брифинг на тема „ИТ разходи по вертикални пазари в България през 2006-2011 г.” Според анализаторът инвестициите в ИТ се превръщат в ключов фактор, даващ преимущество на компаниите, пред техните конкуренти.

Правителствения и финансовия сектор, както и телекомуникациите са най-големите потребители на ИТ и тази тенденция ще се запази през следващите няколко години. За да бъдат по-успешни на нашия пазар освен в тези сектори ИТ фирмите трябва да се насочат към бързо разрастващи се пазари като производство и решения за търговията на едро и дребно.

В ритейл сектора има нови изисквания, свързани с внедряване на информационни системи, които по някакъв начин могат да отличат големите вериги от другите участници на пазара поради изострената конкуренция. Те включват решения, който ще им позволят да правят поведенчески модели на клиентите, както и да анализират потребителите използващи дебитни карти. Засега ритейл сектора инвестира в системи за следене, но не и анализ на продажбите. Те не подържат CRM функционалност и големите играчи на пазара търсят качествено изменение на своите информационни системи.

Инвестициите в здравния сектор ще бъдат насочени предимно към национални проекти за изграждане на регистри и здравни портали, свързани с частта наблюдавана от правителството. Това, което остава като предизвикателство за ИТ фирмите са ниското проникване на ERP системите в болничната помощ. Здравните заведения се нуждаят от по-ефективно управление на своите бюджети, което неминуемо ще доведе до инвестиции във финансово информационни системи.

Ютилити сектора е под силно регулиране, което налага гигантите, изпълняващи функции по производство, разпределение и пренос да направят отделни дружества за всяка от тези дейности. Прогнозите на IDC са, че от една страна това ще повиши ИТ инвестициите в нови инфраструктури, а от друга ще доведе до трансформиране на ERP системите така, че да започнат да обслужват новите бизнес дейности в дружествата.

Решения за електронно и мобилно банкиране във финансовия сектор стават все по-популярни и са едни от услугите, които трябва да се предостяват във връзка с присъединяването ни към еврозоната. Продължава внедряването на информационни системи свързани с анализ на риска, секюрити и тепърва предстои изграждането на центрове за данни.

Сред факторите, които са най-сериозна пречка за развитието на ИТ пазара, са недостигът на квалифицирани специалисти в почти всички сектори, неефективност на чуждите инвестиции и съмненията за корупция при разпределяне на обществените поръчки. Липсата на ИТ кадри може да се окаже с най-дългосрочен отрицателен ефект.
Етикети: ИТ политика , телекомуникации , риск , IT специалисти , ERP , електронно банкиране , пазари , инфраструктура , CRM , игра , СЕК , НАП , БАН , IDC България , erp системи , информационни системи , IDC , банки , телеком , ютилити , търг , проект , ГИС , ИТ пазар , България , ИТ , C , ИРМ , чат , анализ , инвестиции , ГИС , БИ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени