Microsoft смени името на новата си операционна система

Категория: Системна интеграция
it FORUM
събота, 23 Юли 2005 0:00ч

На 3-ти август излиза Beta-версията на дългоочакваната нова операционна система на Microsoft. Тя обаче няма да носи досега лансираното име Longhorn, а ще се казва Vista. Промяната беше анонсиранa през изминалата седмица на специална пресконференция. Компанията не даде официално обяснение защо сменя името на продукта, но представителите й заявиха, че в този дух е и мотото, с което Vista излиза на пазара - “Носим яснота във вашия свят”.
Свои тълкувания за тази промяна обаче дадоха различни брандинг експерти. Според част от тях тя е продиктувана от факта, че Microsoft искат да се дистанциарат от името Longhorn, тъй като за мнозина то стана символ на проблемен продукт, закъснение и неспазване на срокове. Според други целта на новото име е да се създаде и нов имидж на операционната система, тъй като Vista (перспектива, далечен поглед) е по-благозвучно и създава усещане за творчество и свобода.
Първаночално Beta-версията на Vista ще бъде ориентирана към ИТ професионалистите и разработчците, които да я тестват. Това ще позволи на авторите на продукта да се доусъвършенстват накои дребни елементи, ако възникнат проблеми, както и ако е необходимо да добавят приложения и драйвери. От Microsoft съобщиха още, че втора Beta-версия на ОС ще бъде пусната по всяка вероятност през септември, но тя пак ще бъде предназначена за специалисти в областта. Beta 2, ориентирана към широката публика се очаква най-рано в началото на 2006г. A oкончателната версия на Vista ще бъде готова вероятно в края на следващата година.
По-бърза с 15% в работата с приложенията и 50% по-бърза по-отношение на зарежданета са гръмките обещания на авторите на системата. “Vista ще достигне нови нива на сигурност на компютрите, ще предостави по-лесни възможности за използване, ще включва по-ясни начини за организиране на информацията и употребата и, както и ще свърже потребителите с информацията, хората и устройствата, които са ви най-необходими” се казва още в официалното съощение на компанията.
Петгодишната пауза между WindowsXP и Vista е най-дългата, която Microsoft прави между реализацията на две ОС и показва колко все по-сложно е написването на модерна операционна система. Първоначално компанията работи едновременно по два проекта WinFS (следващо поколение сторидж система) и Longhorn/ Vista, но миналата година изоставиха първия за да могат да се справят с работата по създаването на новата операцинна система.

Етикети: сигурност , Microsoft , Windows , Апис , НАП , Vista , операционна система , сторидж , МВР , СЕП , проект , работа , ИТ , C , чат , ИКТ , информация , конференция , СНЕ , БИ , СКАТ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени