Продажбите на AMD Opteron с 90 % ръст за второто тримесечие

Категория: ИТ бизнес
it FORUM
събота, 23 Юли 2005 0:00ч

Според данните от проучване на изследователската фирма Mercury Research пазарният дял на Advanced Micro Devices (AMD) е нараснал от 7,4 % през първото тримесечие на 11, 2 % през второто, което е увеличение от 51%.
Генерираните приходи от процесорите Opteron са се повишили с около 90 % спрямо първата четвърт на 2005 г. От централа обявиха реализирани продажби на стойност 1,260 млрд. долара и нетна печалба 11 милиона. От централата на компанията в Сънивейл, Калифорния, оповестиха 38 % увеличение в продажбите на процесорите Opteron, Athlon, Turion и Sempron в сравнение със същия период на миналата година.
Цифрите за пазарните дялове по всяка вероятност ще бъдат коментирани от конкурентите като Intel, тъй като AMD за първи път прекрачват границата на двуцифрената печалба пир сървърните чипове. Преди около две и половина години, преди излизането на Opteron, компанията имаше символично присъствие в този сегмент.
Нарасналите продажби на базираните на Opteron сървъри също така дава възможност на AMD да увеличи си и чрез производителите на настолни бизнес компютри и сървъри. До момента преобладаващата част от процесорите за настолни и преносими РС-та се влагат в компютри, предназначени за потребителския сектор. Независимо, че цените на процесорите в двата сегмента често са почти еднакви, пазарът на бизнес ориентираните решения си остава по-голям от потребителския сектор. Според изпълнителния директор Ектор Руис AMD е единствената компания, която практически реализира "истинска dual core технология, а не два процесора върху един чип".
Вицепрезидентът на търговската бизнес група в AMD Бен Уилиамс отдава ръста в печалбите на няколко фактора. Корпорации като Sun, Hewlett-Packard и IBM предлагат в обогатеното си портфолио за Q2 нови сървъри с Opteron.
AMD става все по-познато име за големите компании. Повече от 75 % от фирмите - производители в Топ 100 вече са с инсталирани Opteron системи. За сравнение - през третото тримесечие на 2004 г. на тях са се падали едва 35 %.
В изследването на Mercury Research не се проследява движението в продажбите на чипове, базирани на RISC архитектурата, като например UltraSparc III Sun Microsystems. Вместо това са обобщени данните за х86 процесорите, които и Intel, и AMD произвеждат. Ако се прибавят данните и за RISC процесорите, продажбите на AMD ще се доближат до двуцифрено число. Известни като х 86, тези процесори бяха в основата на промяната в сървърната архитектура преди около десет години. Днес те са "мозъка" в над 90 % от продаваните сървъри в световен мащаб.
Рекордните продажби на чипове за сървъри и преносими компютри, които са с цени около 6 % над средните най-високи цени, както и на рекордните продажби, реализирани чрез най-големите клиенти Hewlett - Packard и Sun.
Според изявленията на компанията най-силни са били продажбите в Китай и Северна Америка, а като цяло в останалата част на света те са стабилни спрямо нивата от второто тримесечие на 2004 г. Очакванията са продажбите на микропроцесори да надхвърлят обичайните за сезона нива.
Независимо от положителните финансови новини, силните печалби сякаш са в известно противоречие с последните изявления на ръководството на компанията за злоупотреби с монополно положение на конкурента Intel с цел изтласкване на AMD от пазара. С чипове на Intel работят над 80 % от компютрите, базирани на х86 технологията, се посчва в проучванията на IDC.
През последния месец в САЩ и Япония бяха заведени дела срещу Intel за използване на тактиката на сплашване на клиентите, желаещи да работят с AMD. Компанията също така преди дни приветства и решението на Европейската Комисия оносно четирите офиса на Intel в Германия, Италия, Испания и Великобритания.
Едно от поделенията, което отчита известни загуби, е това на паметите. Оттам отчитат 90 млн. долара оперативни загуби, докато загубите през първото тримесечие на годината достигнаха 110 млн. долара.Етикети: процесор , IBM , сървъри , Sun , AMD , Intel , чип , проучвания , МОН , СЕК , НАП , процесори , технология , микропроцесор , сървър , архитектура , Европейската комисия , packard , IDC , търг , ИТ , C , НАТО , памети , ИРМ , Athlon , комисия , Мания , проучване , БИ , СКАТ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени