Една четвърт от българите ползват Интернет

Категория: Интернет
it FORUM
събота, 6 Август 2005 0:00ч

Инициативата на правителството за развитие на информационното общество би трябвало да се казва “Дий-България”, а не “е-България”. С това шеговито приветствие Антони Славински, председател на Асоциация “Телекомуникации”, се обърна към участниците в официалното представяне на доклада “е-България 2005”, изготвен за трета поредна година от Фондация “Приложни изследвания и комуникации”.
Данните от обширното изследване сочат, че индексът е-България запазва нивото си от 2004 година - 18,8%, което е два пъти повече от нивата през 2002 и 2003 г. Рязкото нарастване броя на потребителите на ИТ се дължи на повишената покупателна способност, достъпа до потребителски кредити и поевтиняването на този тип техника вследствие обезценяването на долара през 2004, е един от изводите в доклада.
Като акценти в изследването могат да се посочат увеличението на компютрите в домовете и нарастването на броя на Интернет потребителите. Данните сочат, че през последната година домашните потребители са се удвоили, или вече една пета от населението има компютър вкъщи. Като водещи мотиви за покупка на домашно РС са посочени възможността за лесен и евтин достъп до филми, музика и др., инвестирането в образованието на децата и евтината или безплатна телефония през Интернет. Потребителите на световната мрежа са достигнали почти 25 % от населението, което е 50 на сто увеличение спрямо миналата година. Има промяна и по отношение на типа свързаност: докато в началото на 2004 около 2/3 от достъпа се е осъществявал чрез dial up, то сега същият брой потребители ползват кабелен Интернет.
През 2005 г. около 9 % от населението над 15-годишна възраст, или 600 хиляди души, имат намерение да си купят компютър. Според прогнозите до 2007 - 2008 г. над половината от жителите на страната ще ползват PC.
Етикети: Интернет , телекомуникации , компютър , телефон , Образование , телефони , телефония , телеком , кабелен интернет , България , PC , ИТ , C , музика , Индекс , Антони Славински , чат , фондация , доклад , БИ , филми

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени