Продажбите на AMD Opteron с 90 % ръст за Q2

Категория: ИТ бизнес
it FORUM
събота, 6 Август 2005 0:00ч

Според данни от проучване на изследователската фирма Mercury Research пазарният дял на Advanced Micro Devices (AMD) е нараснал от 7,4 % през първото тримесечие на 11, 2 % през второто, което представлява 51% увеличение.
Генерираните приходи от процесорите Opteron са се повишили с около 90 % спрямо първата четвърт на 2005 г. От централата на компанията в Сънивейл, Калифорния, обявиха реализирани продажби на стойност 1,260 млрд. долара и нетна печалба 11 милиона, и оповестиха 38 % увеличение при продажбите на процесорите Opteron, Athlon, Turion и Sempron в сравнение със същия период на миналата година.
Цифрите за пазарните дялове по всяка вероятност ще бъдат коментирани от конкуренти като Intel, тъй като AMD за първи път прекрачва границата на двуцифрената печалба при сървърните чипове. Преди около две и половина години, преди излизането на Opteron, компанията имаше символично присъствие в този сегмент.
Нарасналите продажби на базираните на Opteron сървъри също така дават възможност на AMD да увеличи продажбите си и чрез производителите на настолни бизнес компютри и сървъри. До момента преобладаващата част от процесорите за настолни и преносими РС-та се влагат в машини, предназначени за потребителския сектор. Независимо че цените на процесорите в двата сегмента често са почти еднакви, пазарът на бизнес ориентираните решения си остава по-голям от потребителския сектор. Според изпълнителния директор Ектор Руис единствено AMD практически реализира “истинска dual core технология, а не два процесора върху един чип”.
Вицепрезидентът на търговската бизнес група в компанията Бен Уилямс отдава ръста в печалбите на няколко фактора. Корпорации като Sun, Hewlett-Packard и IBM предлагат в обогатеното си портфолио за Q2 нови сървъри с Opteron. AMD става все по-познато име за големите компании. Повече от 75 % от фирмите производители в Топ 100 вече са с инсталирани Opteron системи. За сравнение: през третото тримесечие на 2004 г. на тях са се падали едва 35 %.
В изследването на Mercury Research не се проследява движението в продажбите на чипове, базирани на RISC архитектурата, като например UltraSparc III на Sun Micro-
systems. Вместо това са обобщени данните за х86 процесорите, които и Intel, и AMD произвеждат. Ако се прибавят данните и за RISC процесорите, продажбите на AMD ще се доближат до двуцифрено число. Известни като х86, тези процесори бяха в основата на промяната в сървърната архитектура преди около десет години. Днес те са “мозъкът” в над 90 % от продаваните сървъри в световен мащаб.
Рекордните продажби на чипове за сървъри и преносими компютри, които са с цени около 6 % над средните, са реализирани основно чрез най-големите клиенти на AMD Hewlett-Packard и Sun.
Според изявленията на компанията най-силни са били продажбите в Китай и Северна Америка, а като цяло в останалата част на света те са стабилни спрямо нивата от второто тримесечие на 2004 г. Очакванията са продажбите на микро-
процесори да надхвърлят обичайните за сезона нива.
Етикети: процесор , IBM , сървъри , Sun , AMD , Intel , чип , СЕК , НАП , процесори , технология , сървър , архитектура , packard , търг , ИТ , C , НАТО , ИРМ , Athlon , проучване , БИ , СКАТ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени