Дубай - новата ИТ зона

Категория: Системна интеграция
it FORUM
събота, 6 Август 2005 0:00ч

Нова технологична сила е на път да измести досегашните лидери Индия и Китай. Според анализатора Гази Бенотман от Minah Ventures новата high tech дестинация е Дубай. Емирството, част от ОАЕ, вече приютява развойни центрове за полупроводници, алгоритми за декомпресиране и други продукти за крайния клиент. “Следващият пазар след Индия и Китай, който ще се развие, е Близкият изток”, категоричен е Бенотман.
Свободните зони за търговия са привлекли вниманието на гиганти като Hewlett-Packard, Microsoft, Daewoo, General Motors. Силата на емирството са висококвалифицираните специалисти. Според прогнозите много от експертите в областта ще последват примера на основателя на eBay Пиер Омидяр и ще се завърнат в Близкия изток. Силиконовата долина приюти доста завършващи технически специалисти от Sharif University of Technology в Иран и American University в Бейрут, но това е на път да се промени.
В момента голяма част от дипломантите са ангажирани в инженерни дейности на правителството на Египет и Йордания или не могат да си намерят работа. Затова Minah Ventures се е заела със задачата да свързва потенциални инвеститори с новозавършващи специалисти.
“В региона има 100 000 сту-
денти, дипломиращи се всяка година, от които половината са инженери, а другата половина завършват медицина”, заяви Бенотман.
Страните от Близкия изток печелят от добрата комбинация на нефтени пари и американско висше образование. Carnegie Mellon University, Texas A&M University, Virginia Commonwealth University и Weill Medical College of Cornell University имат филиали в столицата на Катар Доха, която е с аналогични на Дубай цели.
През юни миналата година в Дубай беше направена първата свободна аутсорсинг зона. Тя е проект на създателите на Интернет сити в страната четири години по-рано, което в момента обхваща 600 компании с 20 000 квалифицирани служители. Притегателната сила на зоната е, че тя осигурява 100% освобождаване от данъци, one-stop shop услуги и добра работна среда. По думите на директора й Омар бин Сюлейман свободната зона означава 100 % печалба. Тя включва от call центрове до развойни центрове,
биотехнологични, ИТ и HR структури. Плюс е и добрата инфраструктура - Дубай притежава едно от най-бързоразвиващите се летища.

Етикети: Интернет , Microsoft , аутсорсинг , инфраструктура , НАП , Образование , packard , алгоритми , търг , проект , eBay , работа , ИТ , C , Mellon , задача , чат , анализ , IT , HR , ORS , БИ , EDI

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени