Пазарът на мобилни игри е неразработена златна мина

Категория: Игри
it FORUM
събота, 6 Август 2005 0:00ч

До 2010 г. мобилните игри ще отчитат приходи от 11,2 млрд. долара, сочи прогнозно проучване на екип анализатори от компанията Informa Telecoms and Media. “Тази сфера е с много добър потенциал за развитие и заслужава да й се обърне повече внимание”, се казва още в доклада. Авторите на анализа посочват, че през 2005 година приходът в този пазарен сектор се очаква да достигне 2,6 млрд. долара, което е доста добре за този все още не толкова популярен начин на забавление. Според тях, макар че до момента сред потребителите е доминиращо тегленето на самостоятелните игри, в следващите години ще нараства интересът към игрите между няколко участници, като техният дял до 2010 г. ще съставлява 20,5% от общия приходен дял в тази сфера.
“Азиатско-Тихоокеанският и европейският пазар ще продължат доминирането си в този сектор както по отношение на приходите, така и на броя потребители”, смята Памела Кларк Диксън, съавтор на анализа в Informa Telecoms and Media. “Макар че - продължава тя - по отношение на пазара в отделните държави САЩ ще се наредят веднага след Япония и Китай и по двата показателя.”
Същевременно обаче е необходимо да се работи още по-задълбочено в посока към окуражаване на потребителите да използват мобилни игри. Към момента процентът на собствениците на мобилни устройства, притежаващи мобилни игри, е 6,7 и при сегашното темпо на развитие до 2010 г. анализаторите прогнозират той да достигне 15,2. “Нужно е да се разработят стратегии, които да популяризират мобилните игри и сред по-широка аудитория, а не както досега да се продават главно сред запалените играчи”, смята Стюарт Дредж, още един от съавторите на анализа в Informa Telecoms and Media.
Положителен ход в това отношение е окрупняването и сливането на пазара най-вече по отношение на разработващия и издателския бизнес. Малките компании се обединяват, стремейки се да създадат марки, които да наложат на пазара, а също и да намерят нови маркетинг решения, за да привлекат потребителското внимание. Консолидацията между малките фирми обаче се конкурира все по-успешно и от директното закупуване на дребните играчи от различни ИТ гиганти. Съвсем скоро RealNetworks и Cisco Systems анонсираха идеята си да вложат средства в този отрасъл.
В анализа на Informa Telecoms and Media се посочва още, че за бъдещото развитие на пазара голяма роля ще изиграят и мултимедийните мемори карти, особено по отношение на 3D и по-добрите 2D заглавия. Според Дредж до 2010 г. те ще допринесат за увеличаване на приходите в сферата с около 9 процента.
Етикети: маркетинг , Cisco , игра , 3D , СЕК , мобилни устройства , network , ИТ , C , ИРМ , анализ , доклад , проучване , Cisco Systems , СЕМ , БИ , 2D , EDI

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени