Роботите ни спестяват излишни подробности

Категория: Изкуствен интелект и роботи
Благой Благоев
петък, 18 Май 2007 0:00ч

Поредното японско технологично чудо вече е факт – роботи, които сервират чай, при това точно по вкуса на жителите на Страната на изгряващото слънце. На специална демонстрация учени от университета в Токио показаха възможностите на хуманоидите. Първият от тях, който притежава око-камера, налива горещата напитка от кана в специални японски чаени чаши. След това друг робот поема чашата и я занася в експериментална стая, снабдена със сензори, които са вградени в подовете, таваните и канапетата. Тези устройства са поставени, за да предоставят на специалистите възможност да създадат симулационен модел на дома на бъдещето, в който основно място заемат работите.

Човешките същества могат да извършат всички тези действия по-бързо, но винаги трябва да внимават в маниерите си, да казват "моля" и "благодаря". Предимството на хуманоидите е, че те са лишени от чувства и емоции и премахват напрежението от общуването, твърди професор Томасато Сато.
Сато вярва, че в бързо застаряваща нация като японската, където половината от населението е на средна възраст 65 години, роботите, и по-специално хуманоидите, ще играят все по-съществена роля. Те ще се прилагат в сферата на услугите, в здравеопазването и строителството, смята той.

В Япония все по-масово навлизат автоматизираните процеси, като например автоматичното загасяване на лампата, когато хората вече са легнали в леглото. Друго изобретение, което стана изключително популярно през изминалата година, е роботът с размерите на дете, наречен Асимо. Той е създаден в помощ на възрастни и хора с физически увреждания, на които, освен че оказва помощ при придвижването, им помага и в домакинската работа.
Етикети: роботи , МОН , игра , НАП , сензор , робот , здравеопазването , камера , работа , ИТ , СКАТ , НОИ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени