Как да спечелим пари с проекти по фондовете на Европейския съюз

Категория: ИТ бизнес
it FORUM
събота, 6 Август 2005 0:00ч

Около 4,7 млрд. евро по структурните фондове и хоризонталните европейски програми ще получи България през първите две години от своето членство в ЕС, стана ясно по време на презенатция, организирана от центъра за европейски програми в “Илиев център” към Американския университет в Благоевград. Те, подобно на досега отпусканите средства, ще бъдат насочени към подобряване инфраструктурата на страната, реорганизиране на производства, различни видове обучение и създаване на нови работни места. Разликата обаче ще бъде в това, че усвояването на тези фондове ще става по един по децентрализиран модел, в който основната работа вече ще играят общините, малкият и средният бизнес, а не както досега административният апарат. За успеха на този процес обаче, много важно е да се подобри проектната култура на българина смятат от “Илиев център” и подкрепят идеята си със стартирането на втората си поред сертификационна програма “Управление на европейски проекти”.
Програмата включва 8 модула на обучение, чрез които участниците ще се запознаят с основните фондове и програми на ЕС, както и как сами да подготвят проект и успешно да го защитят. По време на обучението си те ще могат да използват компютърната лаборатория на Центъра, структурираната за обучението библиотека с електронното съдържание на лекциите, както и всички онлайн ресурси на АУБ. Старта на програмата е на 16 септември, а пълният курс на обучение е на стойност 2000 евро. Предоставя се и възможност, да бъдат записани и отделни модули, като цената на един модул е 300 евро.
“Управлението на проекти засяга съдбата и бъдещето на българите от всички социални слоеве. Без проектна култура всеки, който иска да работи в обединена Европа, ще бъде с по-малък набор от възможности”, каза д-р Олга Борисова, директор на Центъра за европейски проекти и допълни: „С нашата програма ние сме сигурни, че ще можем да променим това. Защото, както е казал Екзюпери, нашата задача е не да предвиждаме бъдещето, а да го правим възможно.”


Етикети: инфраструктура , игра , СЕК , Апис , компютър , обучение , МВР , СЕП , програма , проект , онлайн , работа , България , ИТ , задача , лаборатория , БИ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени