Google хвърля ръкавица на Yahoo и Microsoft

Категория: ИТ бизнес
it FORUM
събота, 13 Август 2005 0:00ч

Софтуер за търсене, инсталиран директно на десктопа, е най-новото, което Google предлага на потребителите по цял свят. Продуктът, наречен Google-Sidebar, се визуализира на монитора подобно на toolbar-а, който познаваме от менюто на Windows. Всеки път, когато потребителят, инсталирал Google-Sidebar, стартира своя Web браузър (има разработени версии за IE, Mozilla и NetScape), на компютъра ще се зарежда избрано от него съдържание с новини, прогноза за времето, получени имейли и т.н. “Освен съдържание с избраната от вас информация чрез Google-Sidebar може да стартирате програми от своя компютър, без да се налага да преминавате през старт менюто, достатъчно е да напишете името на необходимата ви програма”, каза при презентацията на софтуера Никил Бхатла, продуктов мениджър в Google. Той обясни още, че това не е изцяло нов продукт на компанията, а доразработва програма на Google, използвана за търсене на файлове. Сред другите му възможности са разглеждането на снимки и виртуалният бележник. Има и линкове с най-използваните от потребителя сайтове, както и опция за включване на Google мониторинг на посетените страници. Целта на този мониторинг е въз основа на получената информация търсачката да селектира и публикува на Sidebar-a новини със съдържание, подобно на това в прегледаните сайтове. Разбира се, опцията повдига въпроса за конфиденциалността на информацията и данните на потребителя. Според Никил Бхатла обаче няма място за притеснение, тъй като програмата дава възможност на клиента сам да определя сайтовете, на които да се прави мониторинг, а също така не се събира никаква лична информация. Любопитни са и предложените възможности за електронни абонаменти за новини и необходима информация посредством т.нар. RSS (Really Simple Syndication) полета, които предлагат обмен на информация между потребители със сходни интереси.
Има и опция, привлекателна за интересуващите се от програмиране, която дава възможност да се надграждат функции, например мониторинг на новите аукциони в eBay онлайн магазина или контролер за музикалната програма на Apple iTunes.
Добра новина е и че от Google към момента не предвиждат публикуването на реклама в Sidebar-a, а ще заложат на изпитаната финансова формула “продажба на препоръка”, когато потребителят търси информация в Интернет.
Като цяло Google-Sidebar отправя сериозно предизвикателство към своите колеги от Apple, Yahoo и Microsoft, които вече имат разработени подобни продукти, но в не толкова компактна опаковка. Нещо повече - според анализаторите на Gartner сега в компанията на Бил Гейтс ще настъпи сериозно оживление, тъй като един от основните козове на очакваната догодина нова операционна система Microsoft Vista бе именно включването на подобна многофункционална линия. “Ако има нещо, от което могат да се поучат в Microsoft, то е адаптивността и гъвкавостта”, казва Алън Уайлнър от екипа на Gartner.
Безплатна версия на Google-Sidebar може да изтеглите на http://desktop.google.com.
Етикети: Интернет , web , Microsoft , Apple , монитори , софтуер , Windows , Mozilla , МОН , Google , СЕК , НАП , компютър , сайт , Vista , операционна система , ATI , Бил Гейтс , Gartner , Yahoo , desktop , програмиране , снимки , реклама , iTunes , файл , програма , браузър , eBay , онлайн , ИТ , C , музика , SCA , имейл , чат , анализ , лична информация , IT , ITU , информация , онлайн магазин , ОПАК , реклама , СНЕ , изпит , БИ , десктоп

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени