Пловдивският панаир – барометър на икономиката ни

Категория: ИТ бизнес
it FORUM
понеделник, 19 Септември 2005 0:00ч

С 11 % се е увеличил броят на участниците в 61-то издание на Пловдивския панаир в сравнение с миналата есен. Тази година най-значимото събитие града на тепетата събра 3170 компании от 47 страни. “Развитието на панаира е барометър на развитието на икономиката в страната”, заяви министър председателят Сергей Станишев по време на официалното откриването на форума. Напълно в съответствие на прогнозите – автомобилното изложение събра най-много посетители.
ИТ фирмите традиционно изложиха своите най-нови продукти в седма палата. Системи за контрол на достъпа, системи за управление на предприятието, последните услуги на моблините оператори бяха акценти в тазгодишния форум.

SecureOS на Дакси
Съвместна продукт с руската фирма ИСС-Технолоджи представиха от Дакси. Името му е SecurOS и представлява операционна среда за интегрирани системи за сигурност. Една година е продължила разработката й. Системата обхваща няколко модула – видео система, прихващане и разпознаване на лица, разпознаване на регистрационни номера на автомобили, разпознаване на регистрационни номера на железопътни вагони и автоматизирано определяне на параметрите на пътното движение. Интерес към новата система има проявен от Столична община, но за реализацията на такъв проект са необходими четвърт милиона евро, обясни Георги Крушков, управител във фирмата. Предложеният пилотен проект обхваща района Окръжна болница – Орлов мост.
Модулите могат да намерят приложение в системата на МВР, в КАТ, при издирване на заподозряни лица, за разпознаване на съмнителни предмети, при издирване на откраднати коли и за конторол на железопътния трафик. SecureOS поддържа работата на неограничен брой сървъри, работни станции и видео-камери, които могат да бъдат поставени в произволни точки.

Moto Network от Telelink
Специално оборудвана патрулна кола представи последните решения на Telelink – Moto Network. Автомобилът беше стабден с портативен компютър, принтер, камера, мобилен телефон и GPS устройство. Решението може да намери приложение в екипите на Бърза помощ, Гражданска защита, както и в спедиторските и търговски компании, които търсят информация в реално време за доставката на стоки. Директорът на Националната служба “Жандармерия” в МВР ген.-майор Живко Живков обяви, че ще предложи да се проучат възможностите за внедряване на решението. Moto Network позволява на патрула да получава информация в реално време за издирване на лица и коли и да се филмира и предава картина от пътищата чрез монтираната в автомобила картина. Освен това, чрез системата за пръстови отпечатъци, която включва Moto Network може да се следи всяко действие на полицаите. Решението предизвика интереса и на министър председателя Сергей Станишев, според който проектът може да бъде полезен на вътрешния министър Румeн Петков. Подобни пордукт се използват в граничните служби на Полша и в полицейски управления в САЩ.

Управление с 1C
От Давид Холдинг представиха 1С: Управление на производствено предприятие 8.0. Решението е дело на руския софтуерен производител 1C, с когото наскоро Давид холдинг сключи договор за сътрудничество. Системата се състои от няколко модула – управление на производството, управление на основните средства и ремонтите, управление на финансите, управление на складовите и материалните запаси, управление на продажбите, управление на материално-техническото снабдяване, управление на взаимоотношенията с клиентите и доставчиците, управление на персонала и разчет на заплатите и мониторинг и анализ на показателите на дейността на предприятието. Решението е изключително подходящо за малкия и средния бизнес и ще намери бързо приложение там, смятат от Давид Холдинг.

Mtel и Globul с конкурентни предложения
Бизнес+ е името на новата услуга, която предлага МТел. Срещу месечна такса от 29,99 лв. клиентите на услугата могат да разговарят за 0,1 лв. на минута. Абонаментната такса включва и 50 безплатни минути на месец. Предложението е насочено към малките и средни предприятия, които представляват 75% от абонатите на оператора. След изчерпване на безплатните минути, потребителите на Бизнес + ще заплащат 0,15 лв. на минута за разговори в мрежата на МТел, 0,29 лв. – към фиксираните мрежи и 0,39 лв. към други мобилни оператори.
За по-младите абонатите МТел предлага услугата Free Prima Party. Всеки нов клиент на Прима, закупил пакета в периода 26 септеври – 31 октомври 2005 година ще може да говори безплатно между 21 и 05 часа до 30 юни 2006 година.
В средата на октомври ще стартира и друга нова услуга на оператора – Musicall, която ще позволи на клиентите да избират музикални тонове, които да звучат докато не бъде отговорено на телефонното повикване. Цената за смъкване на мелодия е 1,50 лв без ДДС, като през първите шест седмици от активирането й няма да има такса.
Globul заложиха на фамилините планове. При закупуване на 4 SIM карти операторът предлага общо 500 безплатни минути за разговори между членовете на групата. След тяхното изчерпване тарифата, на която ще бъдат таксувани разогворите ще бъде 0,09 лв./мин. Новите Фамилни планове могат да се използват както от новите, така и от досегашните клиенти. За корпоративните клиенти Globul намалява цените на разговорите от 0,39 на 0,20 лв. на минута. Услугата ще важи за разговорите както към мобилния оператор, така и към другите мрежи.

В каре:
Ден преди началото на панаира Vivatel обяви своите тарифни планове. 0,27 лв. на минута без ДДС ще е цената на разговор в мрежата на 3-тия GSM оператор за бизнес клиенти. 0,30 лв. ще е тарифата към фиксираните мрежи и 0,40 лв. ще е към мобилните мрежи. За частните клиенти цената е 0,45 лв. Потребителите ще могат да изпращат sms-и на цена 0,15 лв. От 0,75 лв до 1,40 лв. ще струват муждинародните разговори.
При предплатените услуги Vivatel обещава 0,52 лв. на минута без ДДС към всички мрежи и 0,17 лв на sms.
Етикети: GPS , сигурност , SMS , vivatel , сървъри , мрежи , монитори , софтуер , мобилен телефон , принтер , МОН , Globul , СЕК , НАП , компютър , GSM , телефон , сървър , работни станции , доставчици , МВР , МТел , TeleLink , Prima , СЕП , Давид холдинг , камера , търг , проект , ГИС , EOS , network , столична община , работа , пръстови отпечатъци , ИТ , C , музика , ЗОП , Мрежата , Прима , ЕРП , ИРМ , контрол на достъпа , чат , анализ , защита , видео , ДАНС , информация , Сергей Станишев , форум , разпознаване , панаир , INK , ГИС , БИ , СКАТ , филми

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени