Мениджмънтът е като дирижирането на оркестър

Категория: ИТ бизнес
it FORUM
понеделник, 7 Ноември 2005 0:00ч

“Плановете ни през следващите две години са TeleLink да стане най-големият системен интегратор в балканския регион. Работим по въпроса да създадем офиси във всички съседни източноевропейски страни. След това планираме да отидем във Великобритания и да установим присъствие и в Западна Европа”.

Със сигурност тези планове биха звучали доста нереалистично, ако зад тях не стоеше Йън Джейкъб – новият търговски директор на TeleLink. За да не съм голословна - достатъчно е само да проследим кариерата му, в която фигурират имена на компании като Mercury Communications, Cable & Wireless, Lucent Technologies, Alcatel и Redwave Technology.

По рождение е американец. На 16 години заминава за Великобритания с родителите си и остава там. След 12 години в британската армия, постъпва в Лондонския университет, където завършва приложна физика. Има магистърска степен от Cranfield School of Management. Веднага след завършването на образованието се присъединява към екипа на Mercury Communications, където от 1989 година до 1995 заема длъжностите мениджър Маркетинг и продажби и регионален мениджър Продажби. По-късно става мениджър Продажби в Cable & Wireless. От 1995 до 1998 е директор Аутсорсинг в Lucent Technologies, където разработва аурсорсинг Managed Services за големи банки и застрахователни компании. От 2000 до 2003 е директор Бизнес развитие в Alcatel Великобритания, като се занимава с продажби на телекомуникационно оборудване към utility компании. След като напуска започва свой бизнес - Redwave Technology.

“В Redwave се нуждаех от напълно развита Managed Services система и TeleLink беше компанията, която избрахме да направи това”, разказва той. Запознава се с изпълнителния директор Любомир Минчев, от когото по-късно идва и поканата да се присъедини като търговски директор, с основна задача - да развива компанията в международно отношение. “Разказа ми, че това е изключително динамичен период за България, тъй като бизнесът тук в момента се разширява и развива и така ме привлече”, споделя Джейкъб.
Развитието на системния интегратор е факт – за първи път тази година броят на служителите във фирмата достигна 300, а делът й е 13 -14% на българския пазар. Компанията вече има офис и в Румъния, който работи по проект на CosmoRom.
Основната задача, която TeleLink си е поставила за идваща година, е да развива Managed Services, като акцентът ще бъдат телекомите. Това напълно се вписва в световните технологични тенденции, обяснява Йън Джейкъб. Сред интересните решения, които компанията предлага е и Moto Network. Продуктът беше официално представен на Пловдивския панаир, където привлече вниманието на министър-председателя Сергей Станишев и директора на Национална служба Жандармерия в МВР ген.-майор Живко Живков. Съвсем скоро ще бъде направена и демонстрация на системата пред представители на МВР. Решението позволява бърз достъп до информация за лица, автомобили, спешни ситуации и пр. “Това е технология, която позволява на полицията да бъде по-добре информирана, а информацията да бъде по-бърза”, обяснява Йън Джейкъб.
Според него опитът и способностите на хората в България и Великобритания се допълват и смесването им ще допринесе за развитие в подходящата насока.
Във Великобритания например, Managed Services са популярни от 15-20 години и съответно има големи възможности при управлението им. Тук все още липсват такива квалификация и опит. За сметка на това, в България и по-специално в Телелинк, вече има обучени и способни експерти, които могат да се занимават с това.
“С влизането на България в ЕС се повишат и инвестициите в технологиите”, смята Джейкъб.
Според него България води в технологично отношение, защото в много сектори няма история. “През 1987 Nortel продаде нов DMS switch на Гана, което направи от нея страна, в която се развиваха най-напредналите технологии. “Това беше нещо като празно поле и когато въведоха технологиите, моментално станаха лидери. Разбира се, тук ситуацията е различна. Общото е, че има празноти в инфраструктурата, идват световни производители, които доставят оборудване и този начин бързо напредва във всички сектори.”
Според него България има интересна задача с изграждането на инфраструктурата на телекомите и изборът каква технология да се внедри, за да се подобрят и развият услугите. В технологичен план предизвикателството пред фиксираните телекомуникационни компании е да се осигури широколентов достъп. “Трябва да се намали пропастта между старите мрежи, които се борят да доставят bandwith и някои от новите технологии. Например новата технология WiMAX и Wi-Fi тепърва ще се борят да заемат своето място. Предизвикателството е да се смесят технологиите, за да се достигне добро покритие.”
За себе си разказва, че най-добре си почива със семейството – съпругата и двете си дъщери. Плаването с яхта му е хоби – обича да се състезава и редовно участва в регати. Разтоварва се като играе тенис и ходи на лов.
“Най-голямото предизвикателство, с което съм се сблъсквал в бизнеса са моите аутсорсинг проекти”, споделя той. “Това бяха дълги процеси, а никак не е лесно да се ловува 18 месеца. Включени са много хора и имаш усещането, че си диригент на оркестър.”
Етикети: маркетинг , сигурност , WiMax , аутсорсинг , мрежи , инфраструктура , МОН , игра , СЕК , НАП , БАН , Alcatel , технология , ATI , Образование , switch , българския пазар , системен интегратор , МВР , TeleLink , банки , MAN , телеком , търг , проект , ГИС , network , България , ИТ , C , широколентов , ИРМ , задача , IT , информация , Сергей Станишев , панаир , INK , инвестиции , ГИС , СЕМ , БИ , комуникационно оборудване , СКАТ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени