Студентско общество за компютърно изкуство създава проекти без граници за младите хора

Категория: ИТ бизнес
it FORUM
понеделник, 29 Май 2006 0:00ч

Началото
Националната асоциация “Студентско общество за компютърно изкуство” стартира официално през 1992 г., когато организацията е регистрирана като сдружение с нестопанска цел. Реализирането на дейности обаче започва години преди това и днес асоциацията има клонове в 8 града в страната.
През 1997 г. СОКИ създава Национална мрежа на студентските информационни центрове в България. Тези центрове обработват и предоставят полезна информация за младежи и студенти, организират курсове, семинари и конференции и предоставят безплатна информация за възможности за обучение в страната и чужбина,
СОКИ осъществяваща дейност в много сфери, които са насочени към младите хора у нас. Сред тях са съвременните медии и комуникации, обработката и предлагане на младежка информация, обучение и консултации на младежи и неправителствени организации, свързани със съвременните медии и ICT, развитие на кариера, менажиране на проекти и т.н.
Организацията поддържа два главни Центъра - Национален младежки информационен център, който представлява верига от информационно-консултантски центрове за младежи в страната и Център за компютърни изкуства, чрез който се подпомагат младежки проекти в областта на съвременните медии и комуникации и арт събития.

Проектите
СОКИ е реализирал 15 проекта, всеки от които има собствена визия и цел. Един от първите се нарича “Културна политика и съвременни медии”, който дава възможност на представители на всички сфери на културата и изкуството да обменят опит и да дискутират помежду си проблеми на тази тема.
“Младежка мрежа” е проектът в рамките на програма ФАР, който има за цел разработка на материали и методи, които да помогнат на младите хора за развитието на кариерата им.
СОКИ е член на Евродеск поради което е и един от първите инициатори на за създаване на този проект в България.
Следват редица нови инициативи като например Resistance Culture – чрез която се реализира младежки обмен и симпозиум, концентрирани върху културните проблеми на глобалния свят, Интернет и съвременните технологии. Сред останалите дейности на СОКИ са “Балканска идентичност и младежка информация” – проект, целящ създаването на връзки между младежките организации на Балканския полуостров, както и проектът “Подкрепа на младите емигранти”, състоящ се от много семинари и уъркшопове за проблемите на младежката емиграция.
Една от най-популярните инициативи на СОКИ е форумът “Компютърно пространство”, събитието, което привлича хора с интереси в областта на компютърната анимация и графика, електронната музика и мултимедийния Web дизайн, и на което в-к it Forum в медиен партньор.

“Н@учи за парламента”
Организацията е свързана и със създаването на първата по рода си детска образователна Интернет страница. Името на новаторския сайт е Н@учи за парламента и е адресиран към най-младите. Сайтът е създаден по съвместен проект на Народното събрание, представителството на Британски съвет в София и СОКИ. “Идеята за създаването на подобен сайт е взаимствана от опита и практиката на парламента на Обединеното кралство. Тази инициатива създаде виртуално пространство с богати възможности за информация и комуникация с аудиторията на младото поколение българи”, смятат от СОКИ.
Най-сериозното развитие по проекта се осъществява през май 2002 г., когато с финансовата подкрепа на Посолството на Великобритания Националният център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) провежда национално представително проучване за оценка и анализ на комуникационните потребности на детската и младежката аудитория по темите за парламентаризма и демокрацията. Данните сочат, че 81% от анкетираните деца и ученици застават твърдо зад идеята парламентът да създаде свой интерактивен образователен Интернет сайт. Всеки втори от учениците предпочита да се запознае с работата на държавните институции чрез мрежата. Най-силен интерес се регистрира при децата на възраст между 7 и 14 години.

Какво ново?
“Конституция за деца” е последният проект на СОКИ, който стартира на 16 април тази година. Това е иновационен проект за изграждане на мултимедиен образователен Интернет сайт, който представя Конституцията в достъпен за децата и тийнейджърите вид.
Инициативата се реализира в партньорство с Народното събрание и със съдействието на Democracy Commission на Посолството на САЩ .
Основната цел на проекта е да подобри познанията на децата и тийнейджърите за българската конституция, както и да представи в подходящ вид основните принципи на функциониране на държавата и ценностите на демократичното общество.
България, държавни символи, управление, език и религия, образование, права и задължения, социална политика, труд са темите, които могат да бъдат видяни на сайта. В графата “Държавни символи” например младежите могат да се запознаят с повече подробности за българското знаме, националния герб и химна на Републиката.
Усвояването и разбирането на някои основни принципи на съвременното общество, като например човешки права, свобода, толерантност и др. от най-ранна детска възраст, е предпоставка за прилагането на тези принципи, смятат авторите на проекта
Етикети: Интернет , web , игра , СЕК , НАП , компютър , сайт , Образование , София , обучение , програма , проект , ГИС , работа , България , ИТ , C , музика , национална мрежа , Мрежата , чат , анализ , анимация , IT , ICT , информация , форум , глоба , web дизайн , партньорство , проучване , ГИС , СЕМ , информационен център , БИ , СКАТ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени