Пиратството на един народ – как кварталните тинейджъри изместиха мафията

Категория: Любопитно
it FORUM
понеделник, 12 Юни 2006 0:00ч

Годината е 2006-та, държавата – България. Навън цари ред и чистота, мир и спокойствие, децата играят необезпокоявани, а родителите им не се тревожат за тях. По улиците няма престъпници – всички те отдавна са в затворите. Вече не се извършват показни убийства на хора със странни имена като „Компира”, „Куката”, „Патладжана”, „Маймуняка” и т.н. Невъзможно е да ти разбият предното стъкло на стария Опел посред бял ден – Опелите у нас са отстъпили място на Поршетата, а разбивачите на коли вече се занимават с ядрена физика. От КАТ любезно те пускат с предупреждение и пожелания за успешен ден, в случай че си паркирал неправилно. Има само един проблем в тази идилия – не сме се преборили с интелектуалното пиратство. Затова добрите чичковци от спецслужбите тръгват на посещения по домовете, на лов за тинейджъри-закононарушители, които точат музика, филми и софтуер със страшна сила.
За съжаление картинката е малко по-различна, което трудно обяснява поведението на органите на реда през последната седмица. Кога успяхме да се справим с всички неуредици в държавата, че остана единствено интелектуалното пиратство?

Защо точно сега?
По въпроса за т.нар. „пирати” се вдигна толкова шум, колкото управниците ни не можаха да сътворят нито около последното дело на медиците в Либия, нито пък за поредното мафиотско убийство, извършено в столичен квартал.
На всеки е ясно, че зад действията на НСБОП, или както вече се наричат – ГДБОП, стоят интересите не на гражданите на републиката, а тези на определен кръг от хора. Големи киноцентрове отварят врати до няколко месеца, филморазпространители издигат собствени становища, всичко се случва в разгара на голямата конкуренция между data.bg и arenabg.com. Точно по това време на посещение у нас е Бриджит Чарнота от Генерална дирекция "Разширяване" към Европейската комисия, чиято визита е свързана с авторското право – случайности, какво да се прави!.

Крадецът вика „Дръжте крадеца”
Всичко започна когато трима ъплоудъри, качили 22 терабайта незаконна информация, бяха задържани при спецакция на служители на НСБОП. Последваха множество реакции, както от страна на медии, така и от различни организации.
Интернет общество – България излезе със становище по въпроса, в което се съдържат няколко доста уместни тези – например, че "загубите" на носителите на авторски права никога не могат да бъдат оценени правилно. Дали потребителят Х е щял да си купи компакт-диска с музика на изпълнителя У или със софтуера на компанията Z, това не може да бъде известно на органите на реда.
„В други, по-нормални от България, страни, полицията не се занимава със защита на правата на частни фирми. В тези страни фирмите си търсят защита на авторските права по реда на гражданския процес. Ако те направят това в България обаче, техните представители ще дължат съдебна такса в размер на 4 % от исканата от тях сума. В цитирания случай те ще трябва да платят поне $ 400,000 под формата на съдебни такси”, се казва в становището.
Не закъсня и реакцията на филморазпространителите, които поздравиха действията на органите на реда и обявиха порталите на arenabg.com и data.bg за „една изключително добре организирана престъпна индустрия”, а обвиненията на Интернет общество – за несъстоятелни.
Оказа се обаче, че отново сме на принципа „Крадецът вика „Дръжте крадеца”. Най-големите „пирати” били представители на НОИ, МВР и Министерство на финансите. Именно чиновници от тези държавни ведомства са се възползвали най-пълноценно от благата на торентите, там обаче нямаше арести, нито конфискувани компютри.

Понятието "Пиратска продукция"
Относно това какво е пиратство и какво не е, също са налице редица въпросителни. Ако приемем за пиратство копирането на интелектуален продукт, то е редно да дефинираме как става въпросното „копиране”.
Филмите, които се разпространяват чрез въпросните торенти, са в DivX формат, а музиката – в MP3. Тези формати са далеч от качеството на оригиналния носител, което автоматично не ги прави негови копия. Ако конвертирането на интелектуални продукти в тези формати се счита за престъпление, то значи най-големите престъпници са производителите на MP3 плеъри, DivX плеъри и разработчици на софуер за тяхното прослушване. Освен това, съществуват хиляди сайтове в светован мащаб, които продават музика в MP3 формат като за целта потребителят може да плати дори с SMS.
По този показател като че ли най-ясен стои казусът за пиратския софтуера, тъй като копията напълно съответстват на оригиналите.

Кои са пиратите?
Този път въпросът не е никак труден – пиратите са тези, които имат финансова изгода от своите действия Тези, които посред бял ден си продават дисковете в центъра на кандидат-европейската ни столица. Именно те са най-ощетени от съществуването на торенти и фрий сървъри. Домашно произведените им дискове остават без потенциални купувачи, когато е налице arenabg.com или data.bg. Странно как вече десет години въпросните „търговци” остават невидими за НСБОБ и компания, а в същото време водим усилена борба срещу пиратството. Изводите са за вас.
Етикети: Интернет , SMS , сървъри , софтуер , игра , СЕК , НАП , сайт , MP3 , плеър , сървър , Европейската комисия , МВР , авторски права , .com , пиратство , копир , търг , България , ГДБОП , ИТ , C , музика , Интел , ИРМ , чат , защита , ДАНС , информация , Министерство на финансите , комисия , престъпление , Норма , Нера , БИ , СКАТ , филми , НОИ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени