Тесните специалисти отново са на мода

Категория: Любопитно
Рада Станева
понеделник, 12 Юни 2006 0:00ч

Когато се подготвяте за среща с бъдещия работодател е нормално ако треперите пред вратата. Въпросът, който най-често ви терзае, е дали ще успеете да изиграете "своя номер", така че да ви харесат. Случайността може да помогне, но тя не е основният фактор. Има други прости неща. Например - съответствие между професионалните изисквания и корпоративните стандарти. И нещо много сложно - умението да се харесаш. В главата на всеки работодател има образ на идеалния сътрудник. Но, за съжаление на работодателите, образите не са толкова много.

Какъв да бъда
Най-важният съвет - бъдете себе си. Може би звучи наивно, но е вярно. "Търсете своя път. Бъдете себе си и на работа, и у дома. Пазете баланса" - в следващите десетилетия тези думи ще се превърнат в световна тенденция, твърдят мениджърите по човешки ресурси. "Бъдете верни на своите наклонности, слушайте сърцето си", категорични са специалистите.

"Принципът - the right person for the right job е повече от актуален. "Не чукайте на затворени врати, опитайте се да намерите своята пътека". Но затова е необходимо да сте наистина много добри в своята област.

Кой кой е
Възниква въпросът – в кои области ще има глад за специалисти в следващите години. "Избирайте технически специалности", съветват консултантите по кариерно развитие. Според тях ще нараства търсенето на инженерно-технически кадри. "Не мързелувайте, след появата на технически новости, опитайте се да ги овладеете".
Според прогнозите ще нараства търсенето на тесни специалисти.
И така, онзи полубог - системният администратор, в най-скоро време ще се изкачи на своя Олимп. Електронният документооборот на компанията и връзките с външния свят ще попаднат в ръцете на един човек. "Компютърджии с широк профил", както досега, няма да има.
Нито пък хора с размити работни навици. На пазара на труда ще настъпят сериозни промени, и няма да бъде леко. Ще се търсят специалисти с тесен профил от една страна, а от друга - мениджъри. Конкуренцията ще придобие небивали размери. Според мениджърите по човешки ресурси ще се появи и голям дефицит на качествена работна сила.

Хоризонталната ротация
От нея никой не бива да се страхува. Това е шанс за развитие по пътя на преквалификацията.
Невероятно е. От една страна ще нараства търсенето на специалисти с тесен профил, а от друга ще има глад и за многостранни таланти. За да имате успех, трябва да направите милион неща.

Имиджът
За истинска успешна кариера, той е повече от необходим. Все повече нараства необходимостта от комуникативна компетентост. Може да сте най-добрият професионалист, но въпреки това да нямате успешна кариера. Затова е необходимо да се научите да общувате. "Работете над собствения имидж, научете се да се представяте, да убеждавате, да водите преговори", съветват специалистите.
Етикети: Човешки ресурси , игра , СЕК , НАП , компютър , стандарт , работа , ИТ , документооборот , Норма , БИ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени