Пламен Тилев: Развитието ни е скоростно, но не агресивно

Категория: ИТ политика
it FORUM
понеделник, 3 Юли 2006 0:00ч

Възпитаник е на Първа английска гимназия. През 1978 година завършва информатика във Висшия икономически институт (сега УНСС). По специалността си работи доста кратко – около година, след което се насочва към търговията. По-голямата част от трудовия му стаж е във външнотърговската организация ”Техника·, като се занимава с внос на лицензии и ноу-хау в областта на електрониката и микроелектрониката. В SAP Labs България е от нейното създаване. През 2000 година SAP закупува Просист, собственост на Просист Дойчланд, и се отделя като Инкюмай. Две години по-късно се преобразува в SAP Labs България.
По-голямата част от дейността на фирмата тук е съсредоточена върху разработката на сърцевината на най-съвременния продукт на SAP – Java сървъра на бизнес платформата NetWeaver.
Има и нови основни направления, свързани с изискванията на пазара - Guided Procedures и композитни апликации.

За бизнеса и образованието
Фирмата има сключени договори за сътрудничество с Техническия университет и ФМИ към Софийския университет. В момента се работи по инициатива, подета от Българската агенция за инвестиции съвместно със SAP Labs – изготвяне на програми, които да бъдат включени в академичното обучение. ”Целта ни е да обучим студентите, следвайки нашите трейнинг програми, преди да се присъединят към реалния бизнес·, разказва Пламен Тилев.
Компанията е дарила продукти на ТУ, предстои дарение и за СУ.
”Бизнесът трябва да подаде ръка на университетите – и като консултации, и като материали за обучение, за да може да се скъси разстоянието между образованието и реалния бизнес. Това може да се постигне само чрез активно сътрудничество на академичната общност, бизнеса и държавата·, коментира той.
Според него в момента е налице остра нужда от откриване на нови места по информационни технологии в университетите.
”Практиката показва, че сега пазарът е експлоатиран почти до максимум и свободен ресурс в областта на софтуера почти не съществува. Всички са ангажирани още от студентската скамейка. Има ресурс само за попълване нуждите на фирмите, но пазарът не е готов да посрещне нови фирми, които всички мечтаем да дойдат в България.·
Sap Labs спонсорира и участието на отбора по информатика до 14 години на 125-о училище на олимпиадата в Хонконг.
”Ако още отсега не събудим интереса на учениците към тези науки, след това ще бъде късно·, смята Пламен Тилев.

Аутсорсингът
Според Тилев в аутсорсинга е бъдещето на софтуерните фирми, тъй като големият пазар не е в България, а в САЩ и Европа, и нуждите на българския пазар са значително по-малко от броя на софтуерните фирми у нас.
”Но не трябва да забравяме, че по-печелившо е да се създават дъщерни на големите компании фирми. Това дава по-голяма стабилност и по-широки перспективи·, смята Тилев.

Семейството
През зимата обича да кара ски, през лятото играе тенис. Използва всяка възможност, за да чете, за съжаление все повече техническа литература.
Съпругата му също е завършила информатика, преподава счетоводство в Датския колеж. Има син и дъщеря - синът е десети клас в Математическата гимназия, а дъщерята учи финанси във Виена.

Предизвикателството
”Най-голямото предизвикателство беше да докажем на централата SAP, че в България има добри програмисти·, разказва Тилев.
Първите две години след придобиването от SAP са най-проблематични. Програмистите са изключително млади, повечето студенти, и от SAP трудно ги приемат като сериозни специалисти, които биха създали стабилен пазарен продукт. ”Трябваше да докажем, че можем да разработим собствен сървър. Нашият сървър беше приет, стандартизиран от SAP и това бе най-голямото предизвикателство - да успеем да го наложим в конкуренция с най-големите софтуерни производители·, споделя той.
Радва се на самоувереността и убедеността в собствените си възможности да създават продукт, който се налага на световния пазар.
Малко неща го ядосват и обикновено това са дребните неуредици в държавата ни, като боклуците и дупките по пътищата, които не ни представят в най-добра светлина пред инвеститорите.
Етикети: SAP , аутсорсинг , софтуер , Java , игра , НАП , SAP Labs България , сървър , Образование , обучение , българския пазар , информатика , ФМИ , стандарт , търг , стаж , България , електроника , ИТ , C , олимпиада , скам , лицензи , ИРМ , дарение , УНСС , Пламен Тилев , NetWeaver , информационни технологии , инвестиции , СЕМ , БИ , СКАТ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени