Десет стъпки за доволни клиенти

Категория: ИТ политика
it FORUM
понеделник, 3 Юли 2006 0:00ч

В днешната люта конкуренция добрите взаимоотношения с клиентите са това, което ви отличава от останалите. Отличните услуги означават доволни клиенти, а доволните клиенти - още бизнес. С неограничен бюджет можете да осигурите на вашите клиенти всякаква услуга.
За съжаление обаче днешният бизнес не разполага с неограничен бюджет и всяко инвестиционно решение трябва да е добре обосновано. Предлагаме ви десет начина да направите клиентите си по-доволни, без да рискувате печалбите.
Първо – уверете се, че екипът ви се състои от добре обучени и комуникативнo настроени хора. Замислете се за типа услуги, които получавате през деня – посрещат ли ви усмихнати хора или напротив - такива, които очевидно са имали лош ден.
Определете как искате да се държат служителите ви с клиентите и ги обучете на това. Това означава, че когато някой започва работа във вашата фирма, той трябва да бъде обучен незабавно. На телефонните разговори трябва да се отговаря бързо и учтиво, сделките да се правят по ефикасен начин и с доброжелателен тон. Ако някой от вашите служители е имал лош ден, не бива да си го изкарва на клиентите. Показвайте им колко важни са те за вашия бизнес.
Винаги отговаряйте на телефонните обаждания. Може и да изглежда елементарно, но се замислете на колко позвънявания отговаряте и на колко - не. На кои отговаряте чрез voice mail система и са загубени безвъзвратно. За клиентите загубата във voice mail системата е може би сред най-фрустриращите опити при срещата с даден бизнес. Чрез отговарянето на обажданията ще сте с едни гърди пред конкуренцията.
Опознайте клиентите си и основете добри взаимоотношения. Всички обичат да правят бизнес с хора, които познават. Говорете с вашите клиенти. Ще останете учудени колко интересни могат да бъдат те. Без да изглеждате любопитни, задавайте им въпроси за техните интереси и дейност. Повечето хора обичат да говорят за себе си и ще ви покажат хиляди начини да им помогнете. Разберете повече за семействата и за важните случаи в живота им.
Непрекъснато контактувайте с клиентите. Има достатъчно начини да го направите – чрез e-mail, писма, информационни бюлетини. Запознавайте ги с това какво се случва във вашия бизнес – нови промоции, сезонни стоки, получаване на награда. Може да използвате тези случаи и като повод за осъществяване на връзка. Хората обичат да знаят какво се случва. За да постигнете най-добрия резултат, изградете схема за контакт с базата клиенти. Трябва да се свързвате с тях поне веднъж месечно и по-често, ако имате нещо да споделяте. Разбира се, внимавайте да не прекалявате – всекидневните имейли не са толкова ефективни и ще бъдат възприети като спам, особено ако няма нищо полезно в тях.
Изпращайте благодарствени писма. Ще бъдете изненадани от отговорите, които ще получите за тези жестове. Повечето хора оценяват времето, което им отделяте, за да им кажете, че са важни за вас.
Създайте Ден на клиента. Изберете ден, уикенд или седмица и организирайте специално събитие за вашите клиенти, за да разберат колко ги цените. Видът на събитието зависи от бизнеса ви, от бюджета и имиджа, който поддържате. Призовете и специалните промоции са забавни и сравнително евтини.
Направете продуктите си по-удобни. Сега всеки е притиснат от времето. Всъщност времето е най-търсената стока. Затова помислете какво можете да направите, за да улесните живота на клиентите си. Замислете се да включите и доставка.
Предлагайте атрактивни опаковки. Въпреки че говорим за удобство, трябва да се има предвид и имиджът. Опаковката винаги да бъде безплатна.
Отблагодарете се за референции. Рекламата ”от уста на уста· е доста печеливша. Когато клиент ви доведе още клиенти, покажете му колко цените жеста. Това може да бъде направено по няколко начина. Благодарствената нота е добър избор. Ако имате клиенти, които постоянно ви осигуряват още бизнес, направете им отстъпки или специални подаръци.
Разглеждайте оплакванията. Това е нещо, което повечето фирми предпочитат да избягват. Не гледайте на критиките като на проблем, а като на възможност. Клиентът ви може и да има интересно предложение за подобряване на услугите. Много е лесно да направите клиентите си щастливи, когато всичко върви добре, но когато нещата тръгнат на зле, имате шанса да направите добро впечатление, което може да донесе бизнес ползи.
Повечето хора просто искат да бъдат чути. Изслушайте вашия клиент и си вземете бележка.
С толкова много конкуренция трябва да разработите силна програма за връзка с клиентите. Обикновено малките неща създават различията и те не струват много пари.
Етикети: риск , СЕК , НАП , спам , телефон , реклама , програма , работа , ИТ , C , НАТО , ИРМ , e-mail , имейл , чат , ОПАК , реклама , СЕМ , БИ , СКАТ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени