Космически туризъм на космически цени

Категория: Любопитно
it FORUM
понеделник, 3 Юли 2006 0:00ч

Туризмът в Космоса отдавна не е част от научната фантастика, а американецът Ерик Андерсън има основната заслуга за това. През 1998 г. той създава компанията Space Adventures и само за 8 години сбъдва мечтата на над 2000 души, желаещи да видят Земята от нов ъгъл.
Андерсън е роден в Денвър, Колорадо, и е аерокосмически инженер по образование. Амбициите му да стане астронавт се оказват неосъществими поради лошото зрение. Ето защо той превръща мечтата си в бизнес за милиони долари.
До момента Space Adventures е продала билети за Космоса на стойност над 100 милиона долара, а цената на полетите, които се извършват с МИГ-26, е 20 хиляди. Освен индивидуални клиенти към компанията за космически туризъм се обръщат и големи фирми като Oracle, Citibank, American Express и др., които превръщат полетите в бонус за клиенти и служители.
Истинското предизвикателство за космическите туристи обаче са осемте дни, прекарани на Международната космическа станция, която е на околоземна орбита. Подобно преживяване могат да си позволят малцина поради изключително високите цени – над 100 хиляди долара. Първият суборбитален турист, изпратен до космическата станция чрез ”Съюз·, стана мултимилионерът Денис Тито през 2001 г. Година по-късно последва полетът на Марк Шатлуорд, а след това – този на Грег Олсън.
Първоначално разговорите с Тито били с цел той да стане един от инвеститорите на проекта. След като се запознал с фактите обаче, бизнесменът заявил, че няма интерес да участва в бизнеса, но има огромно желание да попадне в околоземна орбита. Последвали интензивни преговори между Space Adventures и руснаците, които продължили почти година. Когато договорът бил подписан, Тито бил изпратен в Москва за подготовка. На третия ден, след дълга запивка с водка, руският генерал обявил, че е дошъл моментът за медицински прегледи. Подпийналият Тито бил поставен на уреда, чрез който се проверяват функциите на вестибуларния апарат. Центрофугата въртяла американеца няколко часа с 40 оборота в минута, докато той изпълнявал нареждания за определени движения. Тестът приключил успешно, което направило възможно неговото околоземно пътешествие.
Въпреки че Space Adventures е единствената компания до момента, която изпраща туристи в Космоса, тя вече има и своите сериозни конкуренти - британската Virgin Galactic, американската Rocketplane, американско-канадското предприятие Planetspace и компанията XCOR Aerospace. От Rocketplane и Planetspace обявиха, че ще започнат да изпращат своите първи клиенти в Космоса още тази година, а Virgin Galactic - през 2008 г.
Етикети: Oracle , LAN , НАП , Образование , проект , ИТ , C , ДСК , ИРМ , IT , СЕМ , Нера , БИ , СКАТ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени