Търси се нов ИТ директор

Категория: Любопитно
it FORUM
понеделник, 10 Юли 2006 0:00ч

Често кандидатите за позицията ИТ директор се фокусират върху грешните аспекти на работата. На проблеми като компенсации, статус, власт, контрол и размера на бюджета на отдела се обръща прекалено внимание. Безспорно тези проблеми са важни, но не трябва да се пренебрегват и други.
Възможно е например фирмата, в желанието си да намери някой, който да реши спешните ИТ управленски проблеми, да не представи ясно съществуващата ситуация.
Бъдещият работодател може да се опита да минимизира проблемите и когато бъде попитан, да отговори нещо от рода на: ”Ние просто мислехме, че е време да вкараме някой нов човек· или пък: ”Има нужда от по-сериозно навлизане на технологиите.· Такива отговори са симптоми на последващи проблеми.
Разбира се, фактът, че не е дадена пълна картина на проблемите, не означава непременно, че е налице тяхното пренебрегване. Може просто хората, които ги представят, да не разбират точно какво им липсва. При всички случаи много ИТ мениджъри са открили, че след приемането на позицията проблемите, с които се сблъскват, са много по-големи, отколкото са им били представени в началото. Разкриването на сериозни проблеми след идването ви на борда увеличава предизвикателствата пред мениджмънта и създава възможности за провал. Така че по-дълбокото проучване на организационните причини за назначаване на нов мениджър е добра стратегия.
Обаче търсенето на отговори, преди да се приеме предложението, е сериозна дилема. Прекаленото задаване на въпроси може да обърка потенциалния работодател и да бъдете отхвърлен като кандидат. От друга страна, ако не задавате въпроси, можете да се поставите в още по-лоша позиция.
Въпросите могат да ви помогнат да навлезете в културата на организацията. Всяка компания има своя култура и колкото повече знаете за нея, толкова по-добре. Това ще ви даде възможност да определите дали ще се чувствате добре и ще работите ли ефективно в този климат.
Няколко въпроса могат да
предопределят успеха или провала на новия ИТ мениджър:
  • Защо предишният мениджър е напуснал? Дали причина за това не е липсата на компетентни хора? Или неразбирателство с ИТ екипа, потребителите, шефовете. Не е ли претърпял провал при разработката на стратегия за ИТ отдела?
  • Можете ли да говорите с хората в отдела, за да получите повече информация за работата?
  • Ръководството определило ли е с точност дейността на ИТ отдела? Служителите информирани ли са за това?
  • Гледа ли мениджмънтът на технологиите като на начин за подобряване на нещата в организацията или само като на необходимост?
  • Съществува ли нагласа в организацията, че ИТ струват прекалено много и ще има полза от намаляване на разходите? Ако ръководството смята, че разходите за ИТ са прекалено големи, поискайте да им се направи преглед, за да видите доколко това е вярно.
  • Наясно ли са ръководителите какви подобрения трябва да направи новият мениджър и ще подкрепят ли усилията му, за да се осъществят те?

Задаването на тези въпроси може да предизвика негативна реакция у работодателя. Ако това се случи, обяснете, че отговорите ще ви помогнат да избегнете проблеми в бъдеще. Ако въпреки това работодателят продължава да не отговаря, може би е време да преустановите разговора. Ако той не вижда смисъл да дискутира с кандидата какво не е наред в компанията, това със сигурност обяснява защо позицията е незаета.
След като е необходим нов ИТ мениджър, това означава, че ще се наложат и някои промени в работата на отдела. Ако те не се осъществят, то тогава мениджърът е обречен на провал. Следователно едно от първите неща, за които трябва да се разберете с работодателя, е необходимостта от промени. Най-добрият начин е просто да отидете при ръководството и да попитате дали ще ви окаже необходимата подкрепа при тези действия.
Основното, за което трябва да попитате шефа, е дали ще подкрепи дейността ви финансово. Отговорът ще ви даде представа доколко мениджмънтът разбира сегашното положение в ИТ отдела и какво е желанието му да осигури необходимите средства.
Добре е да обясните, че ще са необходими преизчисления на ИТ бюджета и сигурно той ще трябва да бъде увеличен с 20 – 25% годишно през следващите три години. От това ще проличи дали ръководството е ангажирано достатъчно с ИТ проблемите. Технологиите са скъпи. Изказвания от рода на: ”Консултант ни посъветва, че за да постигнем каквото искаме, трябва да утроим ИТ разходите през следващите три години. Ако това е начинът, готови сме да направим такава инвестиция· са приемливи. И обратно – ако отговорът е: ”Знаеш ли, не сме мислили много върху това, просто знаем, че изоставаме по отношение на технологиите" то трябва да имате едно наум.
Естествено, дори да следвате стриктно тези правила, няма гаранция, че работата ще потръгне. Но пък ще увеличите възможностите си за успех.
Ако и двете страни могат да си задават въпроси и да отговарят на тях и разберат, че споделят една и съща гледна точка, тогава всичко ще бъде наред.
Етикети: сигурност , НАП , работа , ИТ , скам , ИРМ , ИКТ , информация , ИТ мениджър , проучване , СНЕ , Нера , БИ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени