Шефката – зла, капризна, нежна...

Категория: Любопитно
it FORUM
понеделник, 10 Юли 2006 0:00ч

Цифрите убедително сочат: делът на жените в топмениджмънта на компаниите рязко скочи през последните години. В западните фирми вече този дял е 15-20 процента.
Никой не може да спре жените по пътя към висините в кариерата. Все още тук–там се казва, че нежната половинка на човечеството е капризна, зла, не може да взима самостоятелни решения. Но се оказва, че това не е точно така.
Това са стереотипи, които жените рушат всеки ден. Те много добре се адаптират към мъжкото общество на топмениджърите.
Според специалистите жените ръководители се делят на два типа.
Първият - подчертано жестоки. Тези жени демонстрират ”мъжки· черти на поведение. Опитват се да бъдат агресивни и твърди. ”Не можеш да общуваш априори. Трябва да се налагаш на всяка цена" е тяхното мото. За тези жени е важно да тъпчат мъжете. Те се стремят към лидерство. Готови са постоянно да водят бой.
Такава ситуация не се среща на всяко ниво. Този стил на поведение е характерен за жените от средния ешелон в йерархията. Ако обаче се докопат до висшите етажи на
властта, те автоматично разбират, че трябва да се променят. Жените на тези позиции осъзнават, че подобен жесток стил на поведение само ще им навреди.
Противно на този типаж има и жени, които разбират, че трябва да бъдат меки, лежерни, усмихнати. Ако първият тип се ръководи и подчинява всички свои действия на типично мъжки черти – агресивност, постоянно желание за надмощие, то вторите са готови да търсят изход от всяка ситуация. Те са носители на емоционален тип интелект, което при всички случаи им осигурява добро място в компанията.
Етикети: МОН , СЕК , ИТ , Интел , ИРМ , чат , БИ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени