Мрачни прогнози за пазара на труда

Категория: ИТ бизнес
it FORUM
понеделник, 10 Юли 2006 0:00ч

Тежки времена ще настъпят за тези, които търсят идеално място за работа, както и за търсeщите идеални сътрудници. Според Международната организация по труда (МОТ) през 2005 година безработните в света са били 192 милиона души. В близките 10 години техният брой ще нараства за сметка на развиващите се страни.
В доклад, публикуван от МОТ, се дава мрачна прогноза на пазара на труда. Нивото на безработица достига рекорд през 2005 г. - през 1995 година например безработните са били157 милиона души. Тези цифри отчитат само броя на официално регистрираните. Следователно тези, които реално търсят работа, са много повече. Засега няма изгледи да намалява броят на безработните. Днес те са повече от 3 млрд. от работоспособното население на Земята.
Според прогноза на МОТ през 2015 г. безработните вече ще бъдат 430 млн души. Повечето от тях ще идват от развиващите се страни.
Позитивните моменти, отбелязани в доклада на МОТ, са много малко: с 25% се е увеличил броят на работещите жени (сега в света те са 1,22 млрд. Лошите новини са много повече - прогнозира се рязко повишение на смъртността на жителите на планетата. Само епидемията от СПИН се очаква да отнеме живота на хора в цветуща възраст.
Тези, които ще достигнат до дълбока старост, трябва да знаят, че навсякъде по света ще се съкратят помощите, отпускани за социални цели. Проблемът е добре познат на хората от развитите страни, където продължителността на живота рязко скача през последните години.
В развитите страни делът на хората, работещи в сферата на услугите, се е увеличил през последните 10 години с 39%.
Единственият изход според експертите на МОТ при сега създадената ситуация е създаването на нови работни места.
Етикети: НАП , ГИС , работа , ИТ , доклад , ГИС , БИ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени