Алианц България издаде първата Visa kредитна карта с чип у нас

Категория: Любопитно
it FORUM
понеделник, 17 Юли 2006 0:00ч

Търговска банка Алианц България издаде първата кредитна карта VISA с чип в България. Основното предимство на чип картите, известни още и като смарт карти, в сравнение с използваните до момента карти с магнитна лента, е по-голямата сигурност за парите на клиентите. Благодарение на вградения чип, те имат разработена високотехнологична система за тристепенна защита на данните.
Картата се нарича смарт, т.е. интелигентна, тъй като е активна - може да получава информация, да я обработва и впоследствие да вземе решение. Друга значима характеристика е възможността в една карта да бъдат организирани няколко отделни структури данни и програми за работа с тях, например идентификационна карта за здравно осигуряване, карта - електронно портмоне, осигурителна карта, кредитна карта и др. приложения.
Търговска банка Алианц България стартира с издаването на карти Classic с чип. Върху нея е изобразена златната маска на древния тракийски цар Терес от съкровищницата на българското културно наследство, което символично показва връзката между хилядолетната история на България и най-модерните технологии. До края на месеца банката ще предложи също VISA Business и VISA Gold.
До 31 декември 2006 г. ТБ Алианц България предлага първата кредитна чип карта при преференциални условия:
  • Без такса за обслужване за първата календарна година
  • Преференциална лихва за първите 6 месеца - само 0,57% месечно
  • Възможност клиентът да избере три последователни месеца през втората година, когато лихвата е с 50% по-ниска от стандартната
    При издаване на картата с чип ТБ Алианц България не блокира средства на клиента и не изисква други гаранции. Банката отпуска кредитен лимит с максимален размер 10 000 евро, щ. долари или равностойността им в лева.

С новата кредитна карта клиентите пазаруват без такса в търговски обекти в страната и чужбина, плащат без такса в Интернет, теглят пари в брой от банкомат или чрез POS терминал в банка или друга финансова институция. Чип картата съдържа и магнитна лента, което позволява тя да се използва както в търговски обекти, пригодени да приемат и обработват карти с чипове, така и на всички други терминали. Гратисният период за плащанията, извършени с картата, е 45 дни.
С издаването на VISA с чип клиентите на ТБ Алианц България получават безплатно застраховка ”Помощ при пътуване – медицински разноски· на ЗПАД Алианц България. Застраховката е валидна при пътуване в чужбина и се активира при резервация или закупуване на самолетни билети, туристически пакет, rent-a-car или хотелски нощувки.
В случай че клиентите притежават и револвираща кредитна карта MasterCard от ТБ Алианц България, те имат възможност да ползват една и съща картова сметка за двете карти с намалена наполовина такса за обслужване за втората година.
„Изключително съм удовлетворен, че ТБ Алианц България издаде първата чип карта VISA на българския пазар. Тя е първата ”интелигентна· карта, която ни въвежда в бъдещето на електронните разплащания. С това ТБ Алианц България доказва, че е динамично развиваща се финансова институция, която прилага най-съвременните технологии - каза Светослав Гаврийски, главен изпълнителен директор на ТБ Алианц България - Постигнатото в тази насока разширява възможностите ни да предлагаме на клиентите услуги на европейско ниво.·
Първата чип карта той подари на Александър Матрозов – изпълнителен директор на Борика.
Каталин Крецу, вицепрезидент за Румъния и България на Visa International CEMEA, поздрави Allianz за тази важна стъпка за бъдещето на картовите разплащания и за значителния принос на банката в развитието на новите технологии в България. ”Чип картите са бъдещето на системите за разплащане по света, защото гарантират максимална сигурност на електронните разплащания и допълнителни възможности на картата. В най-скоро време чип технологията на картите Visa ще бъде всекидневие. Въвеждането й в България ще намали измамите и ще помогне на страната да достигне нивото на финансови услуги в страните - членки на ЕС·, отбеляза още Крецу.
Чип картите са вече факт за милиони хора по целия свят. В момента се използват над 194 млн. чип карти на Visa на повече от 5,2 милиона POS терминали със стандарт EMV по света.
Етикети: Интернет , сигурност , смарт карти , чип , МОН , СЕК , НАП , БАН , технология , ATI , българския пазар , МВР , стандарт , търг , работа , България , ИТ , C , НАТО , Visa , Mastercard , Интел , терминал , чип карта , EMV , защита , дарение , информация , банкомат , защита на данни , AST , БИ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени