Задава ли се ерата на електронните вестници?

Категория: Любопитно
it FORUM
понеделник, 17 Юли 2006 0:00ч

Евтини цифрови дисплеи, които могат да се навият на руло и да се пъхнат в джоба - тази идея се разработва през последните 30 години. Някои от водещите новинарски издателства правят планове за въвеждането на формат, който ще позволи на потребителите да получават електронна версия на изданието директно от Интернет върху рефлекторни цифрови монитори. Смята се, че този тип дисплеи са по-щадящи и не уморяват очите, колкото мониторите на лаптопите или екраните на мобилните телефони.
Гъвкавата версия на вестниците вероятно ще се появи през следващата година.
Но електронните вестници няма скоро да застрашат сериозно вестникарската индустрия, която усилено се бори с нарастващата конкуренция от страна на онлайн изданията.
Засега опитите на книгоиздателите да продават електронни книги пропадат – от една страна поради високата цена, а от друга - заради липсата на достатъчно цифровизирано съдържание. Но новото поколение електронни книги на Sony, iRex и Philips предлага висока резолюция и енергийна ефективност – фактори, които дава нов тласък на разработването на идеята.
Лесно обясним е скептицизмът на издателите. Цифровите вестници, популярни още като електронни вестници, притежават две основни предимства: ръст на онлайн рекламата и широко разпростанената употреба на преносими устройства като iPod например. Почти всички вестници поддържат собствени Web сайтове, но не са много читателите, които ще се възползват от този вариант в превозните средства или ще рискуват да изпуснат лаптопа си в банята.
Електронният вариант на вестниците може да снижи разходите за производство и доставка с около 75 %. В САЩ вестникарската индустрия реализира приходи от около 55 милиарда долара годишно, като тази тенденция се задържа почти 20 години, до започването на състезанието за спечелване вниманието на потребителите и рекламодателите.
Някои от издателите отсега виждат в новите продукти възможност за получаване на по-голям дял от пазара на онлайн рекламата. През 2005 г. разходите за поддръжка на сайтовете на вестниците нараснаха с 32 %, но като цяло това са едва 4 % от общите разходи, сочат проучванията на Американската асоцияция на издателите на вестници. Но на този етап все още не е ясно и колко ще се търсят този тип устройства.
Новите продукти на Sony и iRex представляват дисплеи, които разполагат с технологията E Ink, разработена в Масачузетския технологичен институт. Инвеститори по проекта са Hearst, Philips, McClatchy, Motorola и Intel.
Отделно Xerox и Hewlett-Packard разработват методи за поевтиняване на производството на гъвкави панели. В Xerox вече разполагат с работещ прототип на система, която ще позволи на производителя много по-лесно да създава гъвкави транзисторни панели, отколкото да печата традиционния хартиен документ.
В близко бъдеще се очаква производствените разходи да намалеят и по този начин издателите да могат да предоставят електронните устройства безплатно срещу годишен абонамент. Устройството на Sony ще е с цена между 300 и 400 долара. Японската корпорация е в преговори с някои издателства за предлагане на новинарско съдържание в електронните им магазини. Засега те нямат успех, но до края на лятото се очаква резултат, смята Лий Ширани, вицепрезидент по онлайн съдържание в Sony.
Етикети: Интернет , web , риск , монитори , Intel , разработване , лаптоп , Sony , проучвания , МОН , Xerox , НАП , iPod , Motorola , Philips , БАН , сайт , IP , транзистор , технология , телефон , енергийна ефективност , състезание , телефони , web сайтове , packard , реклама , проект , онлайн , ИТ , C , чат , реклама , INK , онлайн издания , БИ , НАРС , СКАТ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени