Мобилни компании формират Linux съюз

Категория: ИТ бизнес
Стоян Кирков
понеделник, 17 Юли 2006 0:00ч

Motorola, NEC, Panasonic Mobile, Samsung Electronics, DoCoMo и Vodafone се обединиха, за да създадат нова софтуерна платформа за мобилни устройства. Тя ще се конкурира директно с предложенията на Symbian и Microsoft. Шестте компании планират новата операционна система да е базирана на Linux ядрото. Според тях, така ще съкратят времето и разходите за разработката.

На този етап, Linux заема една съвсем малка част от пазара на мобилния софтуер, най-вече в Китай, където се използва от смартфони като Ming на Motorola. Надеждите са, че нова базирана на Linux платформа, която се поддържа от голям брой компании, ще помогне за обединението на раздробения пазар за мобилни апликации. Главното преимущество на Linux е, че не е притежание на никоя компания, следователно ще бъдат избегнати някои неприятни патентни войни, на който станахме свидетели наскоро. И шестте компании са доволни от реализирането на този ход.

Лии Чулуан, главен вице-президент на Изследователския и Развоен отдел за Преносими устройства на Samsung каза, че Samsung наистина вярват, че това усилие ще бъде значителна стъпка към предлагането на финансово ефективна и обединена софтуерна платформа за мобилни телефони, базирана на операционната система Linux. Това също ще облагодетелства както потребителите, така и участващите в разработването компании.

Йенс Шулте-Бокум, глобален директор терминали на Vodafone заяви, че неговата компания много се вълнува от това, че е от основателите на тази голяма индустриална инициатива, която цели да намали фрагментациите на Linux базираните платформи и да предложи на клиентите нови иновативни услуги.
Етикети: Microsoft , Sun , софтуер , Samsung , разработване , Linux , Panasonic , Vodafone , платформа , операционна система , смартфон , телефон , ядро , BI , телефони , symbian , мобилни телефони , мобилни устройства , NEC , NAS , ИТ , C , терминал , глоба , Mobi , СЕМ , БИ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени