Изкуствен миши мозък създадоха IBM и учени от Невада

Категория: Изкуствен интелект и роботи
Силвия Хаджикръстева
петък, 18 Май 2007 0:00ч

Създаването на изкуствен интелект е отдавнашно предизвикателство за учените, макар и етичните спорове за неговото съществуване все още да не са намерили единодушно решение. Последните експерименти в областта обаче показаха, че дори и с наличието на истински суперкомпютър създаването на самостоятелно функциониращ технологичен интелект все още е в далечното бъдеще.

Изследователи от университета в Невада, които работят заедно със специалисти от IBM по суперкомпютъра Blue Gene, проведоха експеримент по създаването на симултантен модел на мозъка на мишка. Всъщност прототипът притежава само половината от размера и функционалността на истински миши мозък. За пресъздаването му са използвали 4096 процесора, които да симулират работата на 8 милиона неврони, групирани в 6300 синапса. Експериментите обаче донесли малко разочароващи резултати - установено било, че процесите в изкуствения модел протичат с едва 1/10 от скоростта на нормалната мозъчна дейност. Сега учените се опитват да ускорят тези действия, като създадат повече връзки между процесорите, подобно сложните и комплексни връзки, протичащи между невроните. Ако успеят в тази инициатива, следващата стъпка на екипа ще бъде създаването на цялостен мозъчен модел, който да пресъздаде работата на 16-20 милиона неврони и до около 20 000 синапса.
Етикети: процесор , IBM , НАП , компютър , процесори , суперкомпютър , изкуствен интелект , работа , ИТ , Интел , чат , мишка , Норма , БИ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени