Търгът за е-правителствoто скара бизнеса и администрацията

Категория: ИТ политика
it FORUM
понеделник, 28 Август 2006 0:00ч

Пореден скандал с търг нажежи страстите в средата на горещото лято. Ръководството на БАИТ и министърът на държавната администрация Николай Василев си размениха остри нападки по повод проекта за полагане основите на електронно правителство у нас. Обществената поръчка е на стойност около 6 милиона лева, което представлява повече от половината средства, предвидени за изграждането на е-правителство за тази година
На специална пресконференция, която бе свикана на другия ден след подаването на офертите за участие в търга, представителите на БАИТ призоваха за спиране на процедурата и за спешни промени в Закона за обществените поръчки. Търгът бе наречен “тест за корупция” и “брънка от една верига”. Според председателя на браншовата организация Златко Златков търгът, който се състои от две части – хардуерна и софтуерна, е предрешен. Експерти от БАИТ смятат, че частта за хардуера е написана така, че да позволява участие само на една фирма, и това е Hewlett-Packard. Основната грешка на МДААР според асоциацията, е, че 90 % от сумата е предназначена за хардуер, а не за софтуер. Парите ще бъдат усвоени, но информационната система няма да заработи, каза Златков. В определения срок от 11 месеца не е възможно да се изготви проект, камо ли да се разработи цялостно софтуерно решение, обясниха от БАИТ. Според асоциацията по-голямата част от сумата трябва да се насочи за софтуерната част, която в тръжната докумантация е формулирана доста неясно, и чак след това да се пристъпи към закупуването на хардуера. Това би трябвало да стане за около 2 години, затова срокът за изпрълнение на проекта е нереален, заявиха от БАИТ. Още повече, че липсват стандарти и правила за работата на информациона система на държавната администрация. От БАИТ обвиниха министър Василев, че не се допитва до бизнеса и работи за външни интереси. Чуха се дори искания за оставка.
“Конкретни среди в България имат интерес от провал на програмата за развитие на електронното правителство в България”, каза в отговор на обвиненията министър Василев. Според него има фирми, които не могат да изпълнят заданието, и затова се дразнят от високите критерии на поръчката, а това е проект от висша сложност, какъвто досега не е бил реализиран у нас, каза още той. Според Василев от девете фирми, участващи в двата консорциума, пет са членки на БАИТ. Той изрази и съмнение относно представителността на писмото, изпратено от асоциацията до МДААР, до министър председателя Сергей Станишев, министрите Румен Овчаров и Даниел Вълчев, председателя на ДАИТС Пламен Вачков и главния прокурор Борис Велчев, в което се настоява за спиране на процедурата на обществената поръчка. Николай Василев дори се закани да предяви съдебен иск за клевета към представителите на БАИТ, които са подписали това писмо. Той имал и информация, че много членове на БАИТ не знаят за това писмо. Той отрече, че не е било възможно участието на другите фирми, закупили документация, като IBM, която ще обжалва търга. Йордан Йорданов от Kontrax обаче показа закупената от него тръжна документация, като заяви, че след като е платил 2000 лева за нея, е установил, че не може да участва.

Проектът “Доставка и изграждане на интеграционна система за електронно правителство”, обявен от МДААР, трябва да се реализира до края на 2007 г. и да стане основата на електронното управление на страната.
Десет фирми са закупили документи за участие – IBM България, CNsys, Siemens Business Services, Аксиор, Информационно обслужване, Контракс, Стемо, TeleLink, Hewlett-Packard България и ЦАПК “Прогрес”. В определения срок, който изтече на 24 юли, бяха подадени две оферти на консорциуми, водени от Hewlett-Packard България и Siemens Business Services. В консорцуима, воден от НР, влизат още CNsys, Норма и Скрипто, а в консорциума на Siemens - Стемо, Апис Христович и Мапекс. Комисия от министерството ще определи изпълнителя до седмица, обещаха от МДААР.

Етикети: електронно правителство , е-правителство , ДАИТС , IBM , МДААР , софтуер , администрация , БАИТ , Апис , НАП , Информационно обслужване , Siemens , packard , TeleLink , Пламен Вачков , стандарт , хардуер , програма , търг , проект , Стемо , работа , Николай Василев , България , ИТ , C , Kontrax , ИРМ , Крипто , информация , Сергей Станишев , комисия , конференция , INK , Норма , БИ , КСИО

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени