Intel представи нови еднокристални системи Quark с минимална консумация на енергия

Категория: Хардуер , Процесори
Благой Благоев
сряда, 11 Септември 2013 13:58ч

Intel представи нови еднокристални системи Quark с минимална консумация на енергия
Високотехнологичният бранш няма почивен ден. Веднага след IFA 2013, стартира мероприятието IDF 2013. Първата от любопитните новини стана новата еднокристална платформа Intel Quark. Подробности за данните на процесорите практически липсват. Компанията твърди, че площта на кристала е пет пъти по-малка дори от микросхемата на Atom, а енергийната консумация е 10 пъти по-малка (на снимката е Quark X1000). Ако се вземе за отправна точка консумацията на новите SoC Bay Trail, то ще се получи, че потреблението на Quark ще е например 0,5–1 вата.

SoC Intel Quark е предназначена за най-разнообразни сегменти, в които икономичността и компактността са най- важните въпроси, а производителността е на втори план. Intel вижда новите си процесори приложени в медицинска апаратура, устриства с вградени чипове, битова техника и, разбира се, в преносимите устройства. Последното приложение, разбира се, включва умните часовници, които скоро ще запълнят рафтовете на магазините. Шефът на Intel Брайън Кржанич дори демонстрира прототип на подобно устройство, но заяви, че компанията му не планира да произвежда такива.

Освен това от Интел казват, че новите процесори Quark са „синтезируеми”, т.е. подразбира се, че архитектурата на новите SoC донякъде са аналогични на ARM и може би ще е възможно лицензирането им от други компания с последваща модификация.

Етикети: процесор , Intel , чип , Intel Quark , IDF 2013

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени