Информационните и комуникационните технологии са надежда за възстановяване от кризата

Категория: Телекомуникации
Saga Technology
петък, 24 Април 2009 9:17ч

Предизвикателствата пред световната икономика засилват надеждите за възстановяване чрез всеобхватно използване на информационни и комуникационни технологии, заяви председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков пред Четвъртия световен форум по политика в телекомуникациите, организиран от Международния съюз по далекосъобщения със съдействието на португалското правителство и Министерството на вътрешните работи и съобщенията на Япония от 21 до 24 април в Лисабон. В изказването си вчера Вачков добави, че цифровото разделение между държавите може да бъде преодоляно чрез ИКТ технологиите и услугите. Те могат да ускорят позитивните процеси в обществата като допринасят за постигането на цели като прозрачност, достъпност и по-добро качество на живот. Без съмнение т.нар. мрежи от ново поколение са едно от модерните средства за ускоряване на икономическото развитие.

Независимо от глобалната икономическа криза, поставените на световния форум въпроси, свързани с публичната политика по отношение на Интернет, ще активизират в положителна посока всички заинтересовани страни – правителства, бизнес и гражданите. Телекомуникационната политика и регулаторни въпроси фокусират вниманието върху неотложни за решаване въпроси като климатичните промени, киберсигурността, защита на децата он-лайн. Определено сигурността в кибернетичното пространство изисква международно сътрудничество и активно участие на Глобалната инициатива за киберсигурност, каза още Вачков.

Първият ден на форума беше посветен на стратегически диалог във връзка с безпрецедентната икономическа криза и възможностите за разискване на начини за нейното преодоляване. Именити представители на световната информационна и комуникационна индустрия, както и на различни правителства отговаряха на въпроси на известни португалски журналисти относно това как инвестициите и финансирането в телекомуникациите или информационните технологии биха допринесли за преодоляването на финансовата криза. Председателят на ДАИТС участва в сесия, която бе фокусирана върху отражението на финансовата криза върху развитието на безжичните технологии. В този панел участваха още представители на ръководствата на Ютелсат, Интел, Майкрософт, Алкател-Лусент, Нокия Сименс, Ериксон.

В дискусията председателят на ДАИТС посочи, че за изграждането на новите мрежи WiMAX операторите се нуждаят от стабилено финансиране. Периодът на възвръщане на инвестициите в WiMAX мрежи е доста дълъг. От една страна това е заради големината на вложените капитали, равняващи се на милиони евро. Друга причина е, че е необходимо физическо време за изграждане на мрежата. От друга страна технологията е нова и непозната за крайните потребители и също е нужно време за налагането й. Българските WiMAX оператори за разлика от някои оператори в други държави, заложиха на развитие на мрежите в по-големите градове, с оглед на по-големия потенциал на абонати, съответно по-бърза възвращаемост на направените инвестиции. В заключение председателят на ДАИТС посочи, че развитието на WiMAX операторите, на техните мрежи и услуги е в пряка зависимост от възможността на големите компании инвеститори да продължават да влагат финансови ресурси.

В Четвъртия световен форум по политика в телекомуникациите участват повече от 1000 представители на 191 държави членки на Международния съюз по далекосъобщения и на 550 организации от сектора на телекомуникациите. България председателства Съвета на Международния съюз по далекосъобщения от ноември 2008 година до ноември 2009 година.

Етикети: Интернет , телекомуникации , сигурност , WiMax , ДАИТС , мрежи , СЕК , НАП , Сименс , технология , Майкрософт , МВР , Пламен Вачков , телеком , България , ИТ , Мрежата , Интел , защита , ИКТ , форум , глоба , информационни технологии , Алкател-Лусент , инвестиции , киберсигурност , финансиране , БИ , световна икономическа криза

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени