Информационна система на БСК за оценка на компетенциите внедрява СУ

Категория: Софтуерни услуги , Business Process Modeling , Специализирани приложения , Обучение
Силвия Хаджикръстева
понеделник, 24 Юни 2013 11:15ч

Още тази есен в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (СУ) се предвижда да се въведе тестово Информационната система за оценка на компетенциите (ИСОК), разработена от Националния център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара (БСК) по проект, финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Тази договорка е част от меморандум за сътрудничество между двете институции, подписан тези дни от изпълнителния председател на БСК Божидар Данев и ректора на СУ проф. Иван Илчев. Така най-голямата работодателска организация и най-старото висше училище в България поставиха началото на дългосрочно сътрудничество за повишаване на качеството на обучението в СУ в съответствие с изискванията на реалния бизнес.
С подписването на документа за първи път в нашата страна ще започне процес на обвързване на учебните планове на бакалавърски и магистърски програми на Софийския университет с резултатите от проекта на БСК за идентифициране на търсените от работодателите компетентности и т.нар. „меки умения“ по длъжности и специалности.

Българската стопанска камара и Софийският университет ще обединят усилията си за подготовка и изпълнение на съвместни проекти. Специален акцент в дейността ще бъде организирането на стажове и учебни практики за студентите на висшето училище. Предвидени са съвместни дейности при организирането на квалификационни и преквалификационни курсове, както и тестване и валидиране на инструменти за оценка на компетенции.

Изпълнителният председател на БСК подчерта важната роля, която трябва да играят университетите за валидиране на получените по неформален начин знания, без която не може да се говори за учене през целия живот.

Софийският университет и Българската стопанска камара ще разработят също предложения за усъвършенстване на нормативната уредба в сферата на образованието. Сред предложенията са промени в системата за планиране на приема в държавните университети и адаптирането й към изискванията на обществото и бизнеса, както и промяна в системата за финансиране на висшето образование, което да гарантира по-високо качество на обучението.

Етикети: БСК , информационна система , Софийски университет

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени