Imagine Cup’09 насърчава технологични иновации променящи света

Категория: Софтуер , Изкуствен интелект и роботи , Любопитно , Събития
Saga Technology
вторник, 9 Декември 2008 13:48ч

Три отбора от Американския университет в България и два от Техническия университет-София са се регистрирали за участие в най-голямото технологично състезание за студенти - Imagine Cup. Състезанието се организира от Майкрософт и се провежда за седма поредна година, като в него участват студенти от цял свят. Imagine Cup насърчава младите хора да използват въображението и креативността си за създаването на технологични иновации, които могат да променят света.

Основната тема на състезанието тази година е „Представете си свят, в който технологиите помагат за разрешаването на най-сериозните проблеми, пред които сме изправени днес”. Организацията на Обединените нации е идентифицирала някои от най-големите предизвикателства, пред които е изправено човечеството в Целите на хилядолетието за развитие. Те могат да се използват като отправни точки за разработване на проекти от страна на състезателите.

„След успеха на българския отбор от Техническия университет-София на световния финал на Imagine Cup’08, който се проведе през юли тази година в Париж интересът към състезанието е още по-голям. До момента общо 5 отбора са се регистрирали за участие. Надявам се креативността и отличната подготовка на българските студенти да им помогнат и този път да се класират за световния финал през 2009 и да спечелят”, каза Кирил Изов, мениджър „Академични програми” в Майкрософт България.

Участниците в Imagine Cup’09 имат възможността да се състезават в девет категории: Софтуерен дизайн, Вградени системи, Разработка на игри, Роботика и алгоритми, ИТ предизвикателство, MashUp, Кратък филм, Фотография, Дизайн. Категорията Софтуерен дизайн има локален финал, който ще се проведе в София през май 2009 г. Квалификационните кръгове за всички останали категории се провеждат онлайн. Победителят от локалния финал в категория Софтуерен дизайн и класиралите се в квалфикационните кръгове на останалите категории участват на световния финал на Imagine Cup. Той ще се проведе през юли 2009 г. в Кайро, а наградният фонд е над 200 000 долара.

От петте български отбора, които са се регистрирали за участие три ще се състезават в категория Софтуерен дизайн, един в категория Разработка на игри и един в Роботика и алгоритми.

Етикети: роботи , иновации , софтуер , разработване , Майкрософт България , Майкрософт , състезание , София , алгоритми , роботика , проект , ГИС , онлайн , България , ИТ , C , фотография , Imagine Cup , софтуерен дизайн , ИТ технологии , ГИС

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени