ИКТ срещу климатичните промени

Категория: Мнение , зелени технологии
it FORUM
сряда, 22 Април 2009 15:38ч

ИКТ срещу климатичните промени
“Със сигурност едно от най-големите предизвикателства на нашето време е борбата с промените в климата. Ако не действаме сега, то нашите деца ще платят цената.” Така започва в личния си блог своето поредно изказване еврокомисарят по телекомуникациите Вивиан Рединг. Една от целите, които Европейският съюз си е поставил, е до 2020 година да съкрати използваната енергия с 20%. По груби сметки обаче, отчитайки сегашния темп на развитие в тази насока, до края на второто десетилетие на 21-ви век потребяваната енергия ще спадне с едва 13 на сто.

Според еврокомисаря за постигането на споменатата цел може да спомогне по-ефективната употреба на информационните и комуникационни технологии (ИКТ). Разбира се, сами по себе си те не биха могли да решат проблема, но пък имат потенциала да направят самото спестяване на енергия по-достъпно. Например могат да улесняват мониторинга и управляването на потреблението. По думите на Рединг една такава стъпка, освен да спомогне при намаляването на емисиите от въглеродни окиси, би могла да спести на едно домакинство над 1000 евро годишно. Тя предлага три насоки, в които ИКТ могат да спомогнат за по-рационалното използване на електрическа енергия:

- В сградите, които са отговорни за 40% от потреблението, осветлението, отоплението и останалите системи и инсталации могат да бъдат синхронизирани, за да работят по-икономично (т.нар. CAFM – Computer Aided Facility Management).

- Електронната търговия и работата от разстояние биха могли да намалят нуждата от горива и енергия. Транспортирането на стоки и пътници все още се свързва с 30 на сто от енергийните разходи в Европа. ИКТ решенията биха могли да имат организираща роля и да спомогнат например за подбирането на ефективния начин за транспорт на стоки между две точки.

- Европейските енергийни доставчици трябва да използват технологиите както при генерирането, така и при доставката на продукта си. Рединг дори предлага потребителите да бъдат информирани за тяхното собствено потребление на енергия и колко от нея бива безсмислено пропиляна.

“Надявам се правителствата, както и технологичните компании, телекомите и останалите индустрии да изиграят своята роля, разпространявайки тези мерки”, продължава еврокомисарят по информационната политика на ЕС. Според нея европейската икономика, макар и водеща при ИКТ и “зелените” технологии, все пак се нуждае от нов подход към енергийната проблематика. Особено в контекста на икономически спад едно по-рационално използване на енергията има потенциала да даде така очаквания тласък нагоре. Рединг дори препоръчва ИКТ да заемат водеща позиция при намаляването на парниковите емисии, постигайки 20% по-малка употреба на енергия до 2015 година.

Етикети: телекомуникации , сигурност , монитори , МОН , игра , НАП , доставчици , Евроком , зелени технологии , MAN , телеком , търг , блог , Вивиан Рединг , работа , ИТ , C , IT , ИКТ , БИ , CAFM , СКАТ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени