IDC: Пазарът на сървъри за година намалява със 7,7%

Категория: ИТ бизнес
Благой Благоев
четвъртък, 6 Юни 2013 10:18ч

Почти едновременно с анализаторите на Gartner и колегите им от IDC са направили проучване на пазара за сървъри. Резултатите от него са близки с тези на Gartner, но има и различия. Преди всичко, трябва да се отбележи, че двете анализаторски компании по-различен начин оценяват обема на пазара през първото тримесечие на годината. Според изчисленията на Gartner, пазарът ще се намали в сравнение с първото тримесечие на 2012-а с 5% - от $12,444 на $11,826 милиарда. Анализаторите от IDC смятат, че намаляването ще е със 7,7% - от $11,846 на $10,936 милиарда.

В количествено изражение пазарът ще се намали с 3,9%, твърдят експертите на IDC. Техните колеги от Gartner обаче предвиждат намалението на доставките да е само 0,7%. Изглежда разминаването се дължи на различните методики, които анализаторите използват.

А в разпределението на пазара между производителите в парично изражение, според версията на IDC, на първо място е HP с дял от 26,9%, като доходите на компанията от продажба на сървъри са намалели за година с 14,8%. Втора е IBM с дял от 25,5%, като намалението при нея е 13,4%. Трето място заема Dell с дял от 18,5% и увеличение от 10,1%. След челната тройка следват компаниите Fujitsu, Oracle и Cisco, показателите на които са близки. Техните дялове са съответно 5,1%, 4,8% и 4,1%.

Етикети: сървъри , IDC , ИТ пазар

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени