IBM проучване: Потребителите споделят лични данни в замяна на правилно отношение

Категория: Интернет , Ел. търговия , Облак
Saga Technology
вторник, 14 Януари 2014 12:49ч

IBM проучване: Потребителите споделят лични данни в замяна на правилно отношение
Ново изследване на IBM сред над 30 000 потребители в глобален мащаб, изнесено на годишната конференция на National Retail Federation, показва, че потребителите биха споделили информация за себе си пред търговците най-вече ако в замяна получат индивидуално отношение и добавена стойност. Заключението на IBN е, че за да спечелят доверието и лоялността на потребителите, доставяйки им допълнителна стойност, търговците трябва да имплементират Big Data and analytics стратегия, така че да могат да се възползват от информацията, получена от клиентите.

Процентът на потребителите, склонни да споделят своето местонахождение с търговските вериги, почти се е удвоил за една година, достигайки до 36%. 32% от потребителите биха споделили данни за социалния си статут, а 22% биха предоставили своя мобилен телефон, за да получават текстови съобщения.

Проучването на IBM показва кои са 5-тте най-важни потребности на потребителите, касаещи пазаруването при наличието на пълна гама от търговски канали (пазаруване онлайн, през телефон и в търговски вериги):
• Унифициране на цените във всички търговски канали
• Възможност за поръчване на стоки извън наличност и директна доставка по домовете
• Опция за проследяване на статуса на поръчката
• Наситеност на продуктовия асортимент по веригата
• Възможност да се връщат стоки, закупени онлайн във физическите магазини

Според проучването потребителите попадат в 4 различни групи, определяни от техния интерес и употреба на социални и мобилни технологии, докато пазаруват. 19% от проучваните потребители изостават в тази класация - те не използват технологии, за да пазаруват. 40% от купувачите използват социални и мобилни технологии за събиране на информация, но не са склонни да ги използват за пазаруване. 29% използват социални и мобилни технологии много по-интензивно за всичко - от проучване до поръчване на стоки.

12% от проучваните потребители са класифицирани като „пионери“ – тези, които използват технологиите през всички канали и базират своя избор на търговска верига в зависимост от това дали тя му предоставя тази възможност. Проучването на IBM предвижда, че използването на технологии за проучване или пазаруване ще се увеличи в бъдеще.

Потребителите все по-усилено пазаруват онлайн. През 2013 г. 84% от купувачите, участвали в проучването на IBM, избират магазина, за да направят своята последна не-хранителна покупка. Тази година този процент пада до 72%.

Изненадващо „шоуруминга“ – практиката да търсиш стоките в магазина, но да ги купуваш онлайн – избледнява. Въпреки че повечето участници в проучването са имали тази практика, само 30% от всички онлайн покупки всъщност са резултат от шоуруминга – почти 50% спад спрямо миналата година. 70% от онлайн покупките са направени директно от интернет.

Използването на пълната гама търговски канали изисква от търговците да комбинират цялата налична информация за потребителското взаимодействие – било то от магазина, онлайн или на мобилно устройство – с външна информация от социални медии, видео и др. Проблемът за повечетотърговци е не само да комбинират цялата информация, за да си създадат единен облик на потребителя, но и също да могат да реагират своевременно на неговите запитвания и реакции. Потребителите очакват от търговците да се учат от техните действия, за да могат да получават персонализирани оферти и отношение.

Търговците трябва да се възползват от възможностите на cloud computing-а, за да подсилят стратегията при използване на различни търговски канали. Това би им доставило най-бързия и ефективен начин да се справят с широкия набор от информация, събрана в единна безопасна платформа.

Етикети: IBM , онлайн услуги , онлайн магазин , онлайн пазаруване

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени