Хакери от Lulzsec арестувани в международна акция

Категория: Информационна Сигурност
Благой Благоев
сряда, 7 Март 2012 11:50ч

Хакери от Lulzsec арестувани в международна акция
Седем предполагаеми хакери, намиращи се в САЩ, Обединеното кралство и Ирландия, са обвинени в престъпления, свързани с компютърни атаки, които са засегнали милиони жертви, предаде Би Би СИ.

Според ФБР шест от тях принадлежат на групата Lulzsec, а шестият е част от Анонимните.
Арестите вероятно са по информация на призналия се за виновен през август миналата година лидер на Lulzsec Ектор Ксавие Монсегур, известен като Сабу. Той е признал, според информация от ФБР, за атаките срещу Sony Pictures Entertainment, Fox Broadcasting Company и the Public Broadcasting Service (PBS) и други.

Двама англичани и един ирландец от задържаните са обвинени за конспирация чред две компютърни атаки. Деветнайсетгодишен ирландец е обвинен за същото плюс разкриване на незаконно придобитата информация. Скотланд ярд информира за 17-годишен лондончанин арестуван и обвинен за две атаки.

Близо до Чикаго е арестуван Джереми Хамонд с прякор Анарчас (от анархия и хаос) във връзка с атаките срещу компанията Stratfor през декември, която е мозъчен тръст по сигурност (наричат я още малкото ЦРУ). Той е обвинен и затова, че откраднатите от компанията документи (милиони на брой) са дадени за публикуване на сайтове за споделяне на файлове. (WikiLeaks започна тяхното публикуване.)

Хакерите, които твърдят, че са част от Lulzsec, казват, че стоят зад следните атаки през първата половина на миналата година:
• 7 май: базата данни на участниците в американския X Factor
• 10 май: потребителските пароли на Fox.com
• 15 май: базата данни с разположението на банкоматите в Обединеното кралство
• 23 май: япоския уеб сайт Sonymusic
• 30 май: логин данните на екипана телевизията на САЩ PBS
• 2 юни: Sonypictures.com – потребителска информация
• 3 юни: уебсайтът Infragard (свързана с ФБР организация)
• 3 юни: уебсайтът Nintendo.com
• 10 юни: уебсайтът Pron.com
• 10 юни: уебсайтът Senate.gov
• 13 юни: уебсайтът Bethesda software – потребителска инфомация
• 14 юни: EVE Online, League of Legends, The Escapist и др.
• 16 юни:техническо прекъсване на уебсайта на ЦРУ
• 20 юни: уебсайтът на Serious Organised Crime Agency (Soca) – изваден офлайн с Ddo sатака.

След този период групата е сравнително тиха, вероятно поради ареста на техния лидер, който го очаква максимална присъда от 124 години.

Според наблюдатели изглежда има значителен разрив между членовете на Lulzsec. Това според специалисти от Trend Micro може да е краят на Lulzsec, но не може да се каже същото за групата на Анонимните. Той казва, че Anonymous са много различна организация от Lulzsec и други подобни групи. Техните действия не изискват познаването на отделния хакер. И според него властитве трябва истински да се тревожат от тези, които не вярват на никого и не търсят слава.

Пост в Twitter, публикуван от AnonymousIRC, който се идентифицира като "Antisec посолство", казва: "Ние плаваме с вятъра и нашият екип е пълен и в добро състояние."

Съобщение, публикувано от YourAnonNews, добавя: "Анонимните са хидра, отсечете една глава и ще израстнат две."

Етикети: информационна сигурност , хакери , киберсигурност , кибератака , киберпрестъпници , кибернетична сигурност , хакерска атака , хактивисти , Анонимните , LulzSec , Anonymous

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени