Gartner прогнозира до 2016 крах на соцмрежите, залез на софтуера и масова киберпрестъпност

Категория: Технологии , Мобилни технологии , Смартфон , Облак
Светлин Светлинов
четвъртък, 1 Декември 2011 20:41ч

Gartner прогнозира до 2016 крах на соцмрежите, залез на софтуера и масова киберпрестъпност

Анализаторската компания Gartner публикува нов доклад, който се опитва да предскаже тенденциите в областта на информационните технологии за периода 2012-2016 година, които ще имат голямо влияние върху глобалната икономика, бизнеса и потребителите.


Начлото на доклада е посветено на "големите данни“ (big data) или тенденцията към увеличаване на обема на цифрови данни, които компаниите могат да анализират, за да вземат по-правилни решения и да разработват по-точни стратегии за развитие.


Големите данни


Анализаторите на Gartner предупреждават, че управлението на големи обеми данни в никакъв случай не означава, че това ще е по силите на всички фирми. "Повечето организации не притежават технически възможности за работа с "големи данни", нито със способността да ги управляват. Ето защо, само някои от тях ще могат да използват тези данни, за да се конкурират по-ефективно на пазара "- се казва в доклада.


Според прогнозите на Gartner до края на 2015 г. повече от 85% от компаниите в класацията Fortune 500 няма да са се научили как да използват ефективно "големите данни" с цел повишаване на тяхната конкурентоспособност.


Облачен сторидж


След "големите данни" анализатори говорят за "облачните" изчисления. Според експертите развитието в тази посока до края на 2016 г. повече от 50% от най-големите компании в света ще съхраняват важна информация за своите клиенти и потребители в облачни системи за съхранение в центровете за данни на външни доставчици на услуги (т.е. не на собствените си сървъри). Тази тенденция се дължи на възможността за икономии на разходи за ИТ.


Мобилни приложения


Експертите на Gartner също така прогнозират радикална промяна приоритетите на софтуерния пазар. Анализаторите прогнозират, че до края на 2015 г. на 5 софтуерни продукти само един ще бъде разработен за персонални компютри, като основна платформа за работа, а останалите – на първо място ще са за мобилни устройства, като смартфони и таблети. За сравнение през 2011 г. броят на новите проекти за софтуер за PC и мобилни устройства е един и същ.


Смяната на приоритетите е обусловена от стремителното разпространение на мобилна електроника. В близките 4 години, твърди Gartner, 90% от новите устройства, които ще попаднат в ръцете на потребителите по цял свят, ще бъдът именно смартфони и таблети.


Крах на социалния балон


За 2013-2014 анализаторите предричат крах на инвестиционния балон, покриващ социалните мрежи и индустрията на социални технологии. Това ще се случи като резултат от твърде агресивната конкуренция в тази област, необичайна дори за пазара на високите технологии. Следствието от това ще бъде, че в надпреварата за крайния потребител доставчиците на услуги ще предлагат много сходни услуги. В резултат ще спечелят най-големите компании, а също водещите в индустрията играчи като Microsoft, IBM, Oracle, Google и VMware, ако се включат в развитието на социални технологии.


Разцвет на кибер измамите


В периода 2011-2016. финансовите загуби от действията на кибермошениците ще се увеличават с 10% годишно, се казва в доклада. Развитието на тази тенденция ще се дължи на редица фактори - популярността на "облачните" услуги, личните смартфони и таблети, които са служителите ще използва за работа, и като последица ще се появят нови начини за хакване. По-рано, Gartner публикува списък от 10 технологии, които могат да имат най-голямо въздействие върху развитието на предприятия и организации в следващите 3 години. Сред тях присъстват облачните и мобилните услуги, социалният и аналитичният софтуер.


Етикети: софтуер , сторидж , Gartner , мобилни технологии , дейта център , дейтацентър , киберпрестъпност , управление на данни , Гартнер , сторидж технологии , кибер престъпления , Облачен сторидж , облачен компютинг , облачнa архитектура , "облачни" технологии , прогнози , кибер измама , кибер измама

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени