Фалшиви антивирусни програми наводняват магазините за мобилни приложения

Категория: Информационна Сигурност , антизловреден и антиспам софтуер
Благой Благоев
четвъртък, 8 Май 2014 9:28ч

Лъжливи антивирусни програми все по-често започнаха да се появяват в магазините за мобилни приложения. Наскоро в два различни източника на официални приложения за мобилни устройства Kaspersky Lab откри едновременно две фалшиви програми, грубо имитиращи собствените й продукти.

Първият фалшификат е открит в Windows Phone Store, което е необичайно - измамниците често предпочитат Google Play, тъй като мобилната Android платформа благодарение на популярността й сред потребителите е традиционно любимата им мишена. Тази „антивирусна“ програма нарича себе си Kaspersky Mobile - нападателите явно разчитат на потребителското невнимание, тъй като сред продукти на Kaspersky Lab няма защитни решения със същото име. Интересното е, че фалшивото приложение е платено, така че създателите му могат веднага да печелят пари, без да измислят схеми за ощетяване на потребителите, например под претекст за отстраняване на открит зловреден софтуер.

Втората имитация на продукт с марка Kaspersky се продава в Google Play и е наречен Kaspersky Anti-Virus 2014. Kaspersky Lab отново няма такова решение за мобилни устройства, а публикуваните фалшиви скрийншоти в магазина просто са копирани от официалната страница на Kaspersky Internet Security за Android. Интересното е, че в този случай за разлика от фалшивиката в Windows Phone Store, измамниците дори не са се постарали да симулират сканиране за заплахи на устройствата. Цялата функционалност на този „антивирус“ е сведена до издаването на случайни фрази на фона на „официалното“ лого.

Етикети: антивирусна програма , Лаборатория Касперски , мобилна сигурност , интернет измами , кибер измама , фалшиви приложения

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени