Facebook плати 65 милиона за кражба на код

Категория: Интернет , Любопитно , закони
it FORUM
понеделник, 16 Февруари 2009 10:18ч

Facebook плати 65 милиона за кражба на код

Най-популярната социална мрежа Facebook е платила 65 млн. долара на компанията ConnectU, с което на практика призна, че е използвала незаконно чужд код. Вероятно за да се избегне излишен шум около ситуацията, отношенията между организациите са били договорени извън съда. По всичко личи обаче, че това “измъкване” няма да се случи, поради изтичане на информация от PR отдела на Quinn Emanuel Urquhart Oliver & Hedges, фирма, защитаваща интересите на ConnectU.


Неразбирателствата между Facebook и ConnectU не са нещо ново. Основателите на  двете социални мрежи Марк Цукерберг и братята Камерън и Тайлър Винкълвос са работили по студентски проект за създаване на сайт за запознанства. Според самите Винкълвос те са наели Цукерберг за разработката, която обаче той си е присвоил и на нейна основа по-късно е създал Facebook. Първото подобно дело е заведено още през 2004-а. То обаче е спряно поради липса на доказателства. Четири години по-късно следва втори иск, който както изглежда е завършил в полза на ConnectU, които получават 65 млн. долара компенсации. Тази сума представлява почти половината от печалбата на социалната мрежа за 2007 г., когато тя реализира 150 млн.


В момента Facebook има 150 млн. регистрирани потребители от цял свят.


популярната социална мрежа Facebook е платила 65 млн. долара на компанията ConnectU, с което на практика призна, че е използвала незаконно чужд код. Вероятно за да се избегне излишен шум около ситуацията, отношенията между организациите са били договорени извън съда. По всичко личи обаче, че това “измъкване” няма да се случи, поради изтичане на информация от PR отдела на Quinn Emanuel Urquhart Oliver & Hedges, фирма, защитаваща интересите на ConnectU. Неразбирателствата между Facebook и ConnectU не са нещо ново. Основателите на двете социални мрежи Марк Цукерберг и братята Камерън и Тайлър Винкълвос са работили по студентски проект за създаване на сайт за запознанства. Според самите Винкълвос те са наели Цукерберг за разработката, която обаче той си е присвоил и на нейна основа по-късно е създал Facebook. Първото подобно дело е заведено още през 2004-а. То обаче е спряно поради липса на доказателства. Четири години по-късно следва втори иск, който както изглежда е завършил в полза на ConnectU, които получават 65 млн. долара компенсации. Тази сума представлява почти половината от печалбата на социалната мрежа за 2007 г., когато тя реализира 150 млн. В момента Facebook има 150 млн. регистрирани потребители от цял свят.


Етикети: мрежи , сайт , Facebook , социална мрежа , MAN , проект , NEC , ГИС , ИТ , C , ИРМ , защита , информация , ГИС , Нера , БИ , Facebook , ConnectU , социална мрежа

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени