ИТ браншът в конфликт заради “Home PC”

Категория: Хардуер , Компютърни системи , Преносими компютри , Настолни , Обучение
it FORUM
четвъртък, 12 Февруари 2009 11:57ч

ИТ браншът в конфликт заради “Home PC”
Кирил Желязков
Възможност да закупят на преференциална цена една от предлаганите две десктоп конфигурации или преносим компютър ще имат ученици и студенти от цялата страна, независимо от формата им на обучение. Субсидията се осигурява от фондация “Проф. Джон Атанасов”, а компютрите ще се осигуряват от деветте офиса на фирма SBS (Специализирани бизнес системи).

Кандидатстването се извършва чрез подаване на молба-декларация и уверение от учебното заведение в офиса на фондацията. Одобрените кандидати получават талон за субсидия на стойност 80 или 100 лв. (в зависимост от избрания модел компютър), с който могат да закупят желаната система на преференциална цена. Така най-малката настолна конфигурация ще се предлага от дилъра на програмата SBS вместо за 409 за 329 лв., а преносимият компютър вместо за 879 за 779 лв. Настолните конфигурации се предлагат без монитори, а разчетите за тази година са за 5000 ваучера за отстъпка. Президентът на SBS Кирил Желязков подчерта, че програмата е отворена и за други НПО-та и фирми, желаещи да участват в нея.

Ден след официалното откриване на програмата Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) излезе със становище, че инициативата “Home PC” по никакъв начин не трябва да бъде използвана за търговски цели от една или друга формация. В съобщението на Асоциацията се казва, че всякакви подобни действия могат само да опорочат идеалните цели на програмата на БАИТ „Компютър вкъщи”, която те се опитват да реализират през последните пет години. За itForum председателят на БАИТ Боян Бойчев, коментира че има фундаментална разлика между инициативата, която се опитва да реализира Асоциацията, и комерсиалното предложение на SBS и фондация “Проф. Джон Атанасов”. Разликата е, че “Компютър в къщи” на БАИТ има за идеална цел да осигури участието на държавата, която да финансира около 100 000 компютърни системи и софтуер за българските ученици. За съжаление предложението на председателя на ДАИТС Пламен Вачков за субсидиране на програмата “Компютър вкъщи” не е прието. Въпреки това от БАИТ твърдят, че дотук е постигната солидна основа за продължаване на работата по инициативата, а програмата на “Проф. Джон Атанасов” ще затрудни нейната реализация в България.

Мениджърът на програмата “Home PC” Слави Славчев коментира, че в случая трябва да се гледат преди всичко фактите, а именно, че въпреки усилията на БАИТ за осигуряване на евтини компютри за вкъщи все още не е налице нито един такъв. А на обвинението на Асоциацията, че инициативата е комерсиална и търси търговски облаги, Славчев коментира, че в края на краищата става въпрос за доставка на много компютри, които ако “Компютър вкъщи” сработи, ще бъдат доставяни съответно от компютърни фирми, членки на БАИТ.

Очевидно е, че бизнесът винаги намира начини да се възползва от изгодните ситуации преди държавата. Но когато става въпрос за инвестиция в българските ученици, за да имат те компютър, образователен софтуер и интернет свързаност и с тяхна помощ да повишават квалификацията си, е очевидно също, че държавата трябва да поеме своята част от отговорността.Етикети: Интернет , ДАИТС , монитори , софтуер , лаптоп , БАИТ , МОН , компютър , преносим компютър , компютърни системи , обучение , Джон Атанасов , Пламен Вачков , програма , настолен компютър , търг , работа , България , PC , ИТ , C , ИРМ , чат , IT , фондация , информационни технологии , БИ , десктоп , СКАТ , Ноme РС

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени