Европейска конференция за широколентов достъп в европейските региони

Категория: Интернет , Мрежи , Телекомуникации
Наско Атанасов
сряда, 21 Октомври 2009 11:22ч

Европейска конференция "Структурните фондове за регионално развитие в Европа" (SFERA) събра в Брюксел основните организации и лица от ЕС, за да обсъдят как да се подобри навлизането на мрежите за широколентов достъп в европейските региони. Мероприятието предложи стратегически преглед на съществуващите възможности за бързо навлизане на модерни инфраструктури за достъп и по-конкретно – безжични мрежи за широколентов достъп и мрежи от следващо поколение. Заедно с това потвърди усилията на пазарните участници на регионално и национално ниво да мислят стратегически за значението на бързото разпространение на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) като начин за реализиране на печалби от производителност, ускоряване възстановяването на икономиката, модернизиране на обществените услуги и социална интеграция.

На конференцията се събраха над 100 от основните организации и лица, взимащи решения относно широколентовия достъп в Европа. На 9 октомври големият брой участници напуснаха Aquitaine Brussels Office, където се проведе мероприятието, заредени с нови идеи за преодоляването на цифровата изостаналост (‘digital divide’) и за нови ИКТ проекти на базата на съществуващите възможности за бързо навлизане на модерни инфраструктури за достъп, по-конкретно – безжични мрежи за широколентов достъп и мрежи от следващо поколение.

Сред участниците на конференцията присъстваха представители на европейските институции, регионалните и местните власти, бизнеса, неправителствения сектор и академичните среди. Мероприятието бе осъществено с подкрепата на Европейската асоциация на регионалните информационни общества (eris@) и Европейския портал за широколентов достъп.

С оглед практическата ориентация на мероприятието, бяха представени сценарии, казуси и бизнес-модели относно: Нови възможности за растеж в изоставащите региони на Европа чрез инвестиции в развойната и изследователската дейност в областта на ИКТ; Ефективно използване на структурните фондове за разработване на политики и иновативни планове за широколентовите услуги; Установяване на ползотворни връзки между плана за възстановяване на ЕС и разпространението на широколентов достъп; Успешни регионални стратегии в областта на ИКТ при разработване на програми по структурните фондове.

На конференцията бяха разгледани идеи относно това как стратегическото използване на ИКТ може да допринесе за подпомагане на регионалното развитие и преодоляване на цифровата изостаналост (‘digital divide’), което да направи тези региони по-привлекателни за бизнеса.

По време на откриването Ярослав Пиетрас, Генерален директор на Секретариата на Съвета на ЕС, отбеляза някои от новите възможности, които се отварят за европейските региони посредством инвестиции в ИКТ и научно-изследователска дейност. След него, от позицията си на европейски експерти в областта, Кенет Дукател, ГД ‘Информационно общество’, Нивелин Ноев, ГД ‘Земеделие и развитие на селските райони’ и Ханс Мартенс, ръководител на Европейски център за политика (European Policy Centre - EPC) също представиха възможности за подобряване на широколентовия достъп в селските райони. Сред основните акценти бяха ползата от инвестициите в широколентов достъп с оглед постигането на стопроцентово покритие и дългосрочните предимства за регионите, възможностите за бързото разпространяване на широколентовия достъп по линия на политиката за развитие на селските райони, както и по-широките стратегически аспекти на европейско ниво, с оглед на Лисабонската стратегия и i2010.

През втората сесия представители на бизнеса и различни европейски инициативи, сред които бяха ръководителят на Европейска асоциация на регионалните информационни общества (eris@), генералният секретар на Европейската асоциация на сателитните оператори (ESOA) и управляващият директор на Хунгаро Диджител (Hungaro Digitel), подчертаха значението на широколентовия достъп като средство за ускоряване възстановяването на икономиката.

На срещата бе отделено внимание и на популяризирането на основните постижения на проекта "Структурните фондове за регионално развитие в Европа" (SFERA), разглежданите казуси и постигнатия напредък по време на двете години на проекта.

В рамките на мероприятието се проведе и кръгла маса с участието на високопоставени представители от ИКТ средите на държавите-членки и региони относно подобряване на навлизането на мрежите за широколентов достъп в европейските региони. Работата на кръглата маса бе съсредоточена върху анализа на националните стратегии и на политиките, технологиите и оказаната подкрепа на местни проекти, като от страна на България участваха Българският ИКТ Клъстер и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) – българският партньор по проект SFERA.
Етикети: широколентови мрежи , SFERA

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени