Ernst & Young: Облакът и SaaS движат M&A пазара, най-активни Google и Facebook

Категория: ИТ бизнес , Облак
Наско Атанасов
понеделник, 18 Февруари 2013 10:22ч

Според анализ на консултантската компания Ernst & Young, повечето сделки по сливане и поглъщане (M&A) са свързани с компании в сферите на облака и софтуера като услуга (SaaS), съобщава b2bnews. Над 15% от M&A контрактите, сключени на ИТ пазара през 2012 г., касаят облачните и SaaS решения от рода на услуги за управление (MSP), SaaS в маркетинг и ритейл сектора, мрежово оборудване за клауд инфраструктури и др. Наблюдава се също ръст на сделките в сегмента на “големите данни” и инструментите за анализ.

През 2012 г. са подписани M&A сделки на обща сума 114,1 млрд. долара, което е с 35% по-малко спрямо предходната година. Причината за спада е в неопределената макроикономическа ситуация, заради която компаниите не желаят да рискуват парите си в големи сделки. Въпреки съкращаването на инвестициите, броят на покупките е останал практически непроменен. Следвайки мега-тенденции като мобилните и облачните технологии, играчите на ИТ пазара неизбежно извършват малки поглъщания.

Прогнозата на Ernst & Young за M&A пазара не е оптимистична. Анализаторите очакват криза в технологичната индустрия и препоръчват на компаниите да купуват малки фирми с експертен опит и знания, които съответстват на новите технологични тенденции.

По данни на CB Insights, през миналата година са купени 2277 частни ИТ компании на обща сума от 46,8 млрд. долара. 80% от тази сума се пада на една трета от сделките. Най-активни купувачи са компаниите Google и Facebook, всеки от които е погълнал по 12 компании през миналата година.

Етикети: бизнес анализ , SaaS , услуги в облака , Ernst & Young

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени