Експертен обществен съвет по интернет управление ще обсъжда .бг регистъра

Категория: Интернет , e-правителство
Saga Technology
петък, 15 Май 2015 12:20ч

Експертен обществен съвет по интернет управление ще обсъжда .бг регистъра
Обществен експертен съвет по въпросите на интернет управлението беше създаден към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Председател е заместник-министър Валери Борисов, а сред 30-те участници в експертната структура са представители на министерства, регулаторни органи, научни и браншови организации, граждански и интернет сдружения.

Една от първите задачи на Съвета е да приеме изготвените от Работната група проекти на „Принципи и изисквания за регистрация на имена в интернет областта .бг (IDN ccTLD .бг)” и „Методика за оценка на предложенията на кандидатите за Регистър на домейн от високо ниво на кирилица „.бг“. Двата документа вече са качени на интернет страницата „Електронна демокрация“, която е част от правителствения портал за достъп до електронни услуги.

Двата документа бяха представени на първото работно заседание на Обществения експертен съвет, което бе проведено в края на април. След обсъждането им, в края на май предстои тяхното одобрение. Това ще позволи на следващия етап да бъде извършен подбор на кандидатите за избор на администратор на регистър.

Националният домейн на кирилица „бг“ получи одобрение от международната Интернет организация за имена и адреси ICANN през октомври 2014 година. За да може националният адрес да се използва, е необходимо да има организация – регистър на имената в „.бг“.


Етикети: домейн , МТИТС , Интернет домейни , домейни на кирилица , bg домейн , Ивайло Московски , .бг

Четете още:Последни новини
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...
 
Вали Компютърс ООД е вече официален дистрибутор на Asus за ...
 
BRIX Gaming UHD с моделно име GB-BNi5HG4-950 е най-новото устройство ...
 
Българският разработчик на високотехнологична медицинска апаратура БТЛ Индъстрийз представи иновативен ...