Експерт на HP на международна обиколка в борбата с фалшиви консумативи

Категория: Принтери , лазерни принтери , Любопитно , Събития
Наско Атанасов
сряда, 22 Април 2009 15:44ч

Експерт на HP на международна обиколка в борбата с фалшиви консумативи
Един от експертите на HP в борбата с фалшиви консумативи започва мултинационална обиколка в региона на Европа, Африка и Близкия изток (ЕМЕА), за да представи действията, които компания предприема срещу нелегалното производство на тонери и касети. Тина Роуз, директор на отдела за борба с фалшификатите за ЕМЕА, ще посети Варшава, Обединените Aрабски Eмирства, Кения и Мароко, за да се срещне с представители на медии, държавни институции и неправителствени организации. Въпреки че борбата с производителите на фалшиви консумативи за лазерните и мастиленоструйни принтери на НР е глобален проблем, Източна Европа, Близкият изток и Африка са един от най-активните региони по дейност на фалшификаторите.

За да защити потребителите си, НР постоянно усъвършенства методите си за борба с фалшивите консумативи. Компанията е създала специални знаци, чрез които да помогне на потребителите да разпознаят истинските продукти. Оригиналните тонер касети за лазерни принтери и оригиналните касети за мастиленоструйни принтери и техните опаковки носят отличителни индикатори. Всеки оригинален консуматив носи специален защитен етикет на HP. Той е създаден така, че да променя цвета си от светло син към тъмно син и обратно при промяна на ъгъла на гледане. Опаковките на НР също могат да служат като белег за оригинален продукт. За разлика от фалшивите, те са с изключително високо качество, като компанията никога не позволява продажбата на продукти с повредени опаковки или с лошо качество на печата върху тях. Производствените кодове са друг белег, по които може да се различи оригиналната касета на НР. Те са поставени и на касетата, и на опаковката, като първите пет цифри винаги съвпадат.

"Като използват копие на опаковката на НР или оригинална опаковка втора ръка, фалшификаторите и нелегалните търговци, често заблуждават клиентите, че купуват оригинален продукт. Когато купуват фалшиви консумативи, потребителите поемат редица рискове - от лошо качество на печат до сериозни повреди на устройството", коментира Тина Роуз.

За да бъдат открити и унищожени фалшивите консумативи, НР работи съвместно с държавните изпълнителните органи от целия регион. През 2008 г. например три проверки в Русия и по една в Хърватска, Полша и Украйна доведоха до конфискуването на 6600 фалшиви консумативи и 31 600 компонента за нелегална употреба. Освен конфискуването на нелегалните продукти органите на реда затвориха помещенията, които са използвани за производството и дистрибуцията на фалшификатите.

Само в ЕМЕА от края на 2006 г. НР е проверила около 900 сигнала за съмнителни продукти. Тези проверки са довели до почти 470 разследвания, около 250 обиска и конфискуване на около 3,5 милиона нелегално произведени продукти.

В периода 2005 г. – 2008 г. НР е провела 4620 разследвания в 55 страни, които са довели до 3528 обиска. Общата стойност на конфискуваните фалшификати надхвърля 795 милиона долара. Разследвания са проведени на всички континенти, с изключение на Антарктида.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие международната търговия с фалшификати за една година достига 200 милиарда долара. Световната организация на митниците и Международната търговска камара смятат, че фалшифицирането източва повече от 500 милиарда евро от глобалната икономика на годишна база. Тази цифра се равнява на между 5-8% от търговията с маркови стоки по целия свят, включително търговия с фалшиви консумативи. Изчислено е, че около 200 000 човека само в Европа са загубили своята работа в следствие на нелегалната дейност на фалшификаторите.

Етикети: риск , HP , принтер , СЕК , НАП , принтери , търг , лазерни принтери , БСК , работа , ИТ , тонер , чат , глоба , ОПАК , БИ , ЕМЕА

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени