Предвестникът на Galileo започна работа

Категория: GPS
Saga Technology
петък, 2 Октомври 2009 16:35ч

Европейската геостационарна система за навигационно покритие EGNOS започна да функционира с общодостъпна услуга (Open Service), която се предоставя безплатно на предприятията и гражданите. EGNOS е първият принос на Европа към навигацията чрез спътник и е предвестник на Galileo — глобалната спътникова навигационна система, разработвана от Европейския съюз. Системата повишава точността на сегашните GPS сигнали от около десет на два метра. Тя може да поддържа нови приложения в много различни сектори като селско стопанство, например за разпръскване на торове с висока точност, или транспорт — за автоматично събиране на пътни такси или за системи за застраховане от вида „плащане при ползване. EGNOS може да поддържа и много по-прецизни персонални навигационни услуги за общи и специфични нужди, като например системи за водене на слепи хора.

EGNOS ще бъде сертифициран за използване във въздухоплаването и в други области с високи изисквания по отношение на безопасността в съответствие с регламента за единно европейско небе. До средата на 2010 г. се очаква и въвеждане на услуга за безопасност на човешкия живот (Safety-of-Life service), основана на EGNOS. Тази услуга ще осигури ценно предупредително съобщение, за да бъде информиран потребителят в рамките на шест секунди в случай на неизправност на системата. Тече изпитването на търговска услуга, която също ще стане достъпна през 2010 г.

Общодостъпната услуга и услугата за безопасност на човешкия живот се предоставят безплатно и Европейският съюз се ангажира да поддържа EGNOS в дългосрочен план, дори и след като Galileo влезе в действие. Това включва разширяване на нейното географско покритие в рамките на обхвата на трите използвани спътника.

Действието на EGNOS се управлява по силата на договор с Европейската комисия от европейския доставчик на спътникови услуги ESSP SaS, компания със седалище в Тулуза, Франция, основана от седем доставчици на услуги за въздушна навигация. Договорът между Комисията и ESSP SaS бе подписан вчера, 30 септември, и ще осигури управлението на действието на EGNOS, както и поддръжката на системата до края на 2013 г.

Зоната, покрита от EGNOS, включва повечето европейски държави и е проектирана така, че да може да бъде разширена и за други региони, като Северна Африка и съседните на ЕС държави.
Общодостъпната услуга на EGNOS може да бъде използвана от всеки потребител, оборудван със съвместим с GPS/SBAS приемник. Повечето приемници, продавани днес в Европа, отговарят на това условие. Не се изисква разрешение или специфично за приемника сертифициране.


Етикети: GPS , SAS , СЕК , НАП , доставчици , Европейската комисия , МВР , СЕП , търг , проект , ИТ , C , ЗОП , EGNOS

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени